Οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο υιοθέτησαν πολύ πιο επιφυλακτική στάση τον Μάρτιο, αντιδρώντας στην κρίση που παρουσιάστηκε στην Κύπρο αγοράζοντας ομόλογα, που θεωρούνται ασφαλέστερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, σε μια ομάδα διαχειριστών επενδύσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία.
Οι μετοχές συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει την πίστη ότι η εκστρατεία των κεντρικών τραπεζών —ιδίως της αμερικανικής και της ιαπωνικής— ταυτοχρόνως να διοχετεύσουν φθηνό χρήμα στις αγορές και να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη θα διατηρήσει τα διεθνή χρηματιστήρια σε ανοδική τροχιά.
Αλλά τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια δεν φάνηκε να δικαιώνουν τη συζήτηση περί «φυγής» από τα ομόλογα και καταφυγής σε μετοχές, καθώς συνολικά αύξησαν το ποσοστό των ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους στο 38,3%, από 37,3% το Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο τα επενδυτικά κεφάλαια μείωσαν τις νέες τοποθετήσεις τους σε μετοχές στο 50,7% του συνόλου, από 51,3% τον Φεβρουάριο και 52,1% τον Ιανουάριο. Το ποσοστό του Ιανουαρίου ήταν μάλιστα το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2012.
Η αποθεματοποίηση ρευστού έπεσε στο χαμηλότερο σημείο μετά τον Ιανουάριο του 2011, μόλις στο 4,1% των συνολικών τοποθετήσεων των επενδυτών (από 4,4% τον Φεβρουάριο), καθώς οι επενδυτές συνέχιζαν να αναζητούν ελκυστικές αποδόσεις.
Η έρευνα έγινε από την 15η Μαρτίου ως την 27η Μαρτίου, όταν σημειώθηκε η συμφωνία διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου, που μείωσε κατά τι την ένταση του ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Ιούνιο του 2008.
«Τα γεγονότα στην Κύπρο υπενθυμίζουν ότι τα προβλήματα στην ευρωζώνη είναι μακροπρόθεσμης φύσης και ότι τα υπάρχοντα προβλήματα είναι πιθανό να δημιουργούν περιοδικά κρίσεις, δεδομένης ειδικά της πολιτικής σημασίας και της περιπλοκότητας της διαδικασίας», σχολίασε ο Άλεκ Λέτσφιλντ, υπεύθυνος του τομέα επενδύσεων και διαχείρισης περιουσίας της HSBC Global Asset Management.
Οι επενδυτές, παρότι εμφανίστηκαν να προβληματίζονται για το εάν η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Κύπρο —και συμπεριλαμβάνει την επιβολή ενός τέλους στις καταθέσεις— θα αποτελέσει υπόδειγμα για άλλες ‘διασώσεις’ κρατών-μελών της ευρωζώνης ή τραπεζών, αύξησαν τις τοποθετήσεις τους τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα στην ευρωζώνη: σε 16% από 15,5% και 23,7% από 22,4%, αντίστοιχα.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων —οι 17 από τους 22— εκτίμησε ότι η χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας τόσο στη Βρετανία όσο και στην ευρωζώνη θα αποτελούσε θετική εξέλιξη.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr.