Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ώστε να υπάρξει προσαρμογή στο έλλειμμα 11,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το 2012-2013 και να εξασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.
Ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Γιάνος Λεβαντόφσκι είπε ότι τα κεφάλαια αυτά χρειάζονται ώστε η Ένωση «να πληρώσει το μερίδιο που της αναλογεί για την υλοποίηση επενδύσεων στις υποδομές ή στην επιστήμη που είχε συμφωνηθεί από κράτη-μέλη να αρχίσουν».
«Ούτε ένα σεντ από τα επιπλέον ποσά που ζητήσαμε σήμερα δεν προορίζεται για τους θεσμούς της ΕΕ», επισήμανε ο Λεβαντόφσκι.
Ο Γκρεγκ Κλάρκ, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας, αποκάλεσε το αίτημα αυτό «εντελώς απαράδεκτο», καθώς υποβάλλεται σε μια χρονική περίοδο που κράτη-μέλη της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες. Η Βρετανία είχε ταχθεί ενεργά υπέρ της περικοπής των πόρων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ στις πρόσφατες σκληρές διαπραγματεύσεις.
«Είναι εξωπραγματικό το ότι η Επιτροπή ζητεί μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ που είναι μεγαλύτερη από το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε για την Κύπρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο Κλαρκ.
Ο Λεβαντόφσκι προειδοποιούσε τον Δεκέμβριο ότι θα υπάρξει μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2013. «Αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει έκπληξη», ανέφερε σήμερα.
Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια προϋπολογισμοί που δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες όπως αυτές προσδιορίζονταν από τα μέλη της Ένωσης κατέληγαν στο να σχηματίζεται τελικά μια χιονοστιβάδα μη ικανοποιούμενων χρηματικών διεκδικήσεων εκ μέρους κρατών-μελών της Ένωσης, οι οποίες απλά μεταφέρονταν στον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό.
«Όμως η αναβολή της πληρωμής ενός λογαριασμού δεν σημαίνει και διευθέτησή του», σημείωσε ο ίδιος Επίτροπος.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έχει ζητήσει πιο γενναιόδωρη χρηματοδότηση.
Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ανανεώνεται κάθε έτος, αν και εδράζεται σε πολυετή σχεδιασμό δαπανών. Προκύπτουν ωστόσο πλέον σκληρές διενέξεις των θεσμών της ΕΕ με τις εθνικές κυβερνήσεις.
Προ ημερών, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο απέρριψε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, για το οποίο πρέπει να επαναληφθούν οι σχετικές πολυμερείς διαβουλεύσεις.