Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησαν σήμερα να παραταθούν οι μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου έως τον Μάρτιο του 2020 σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την τιμή του αργού καθώς η παγκόσμια οικονομία εξασθενεί και η αμερικανική παραγωγή αυξάνεται.
Η συμμαχία αυτή, γνωστή ως ΟΠΕΚ+, μειώνει την παραγωγή του πετρελαίου από το 2017 προκειμένου να ανακόψει την πτώση των τιμών εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ, μια χώρα που έχει ξεπεράσει τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία και είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν επιτεύχθηκε συμφωνία, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ δήλωσε: «Ναι».
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έχει ενισχυθεί περισσότερο από 25% από τις αρχές του έτους καθώς η Ουάσινγκτον κλιμάκωσε τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας και του Ιράν –που είναι χώρες-μέλη του Οργανισμού των Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ)– με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξαγωγές τους σε πετρέλαιο.
Η παράταση της συμφωνίας εγκρίθηκε σήμερα ύστερα από τη σχετική απόφαση των παραγωγών του ΟΠΕΚ χθες. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε επίσης συμφωνία σε έναν καταστατικό χάρτη για τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ του ΟΠΕΚ και παραγωγών εκτός του Οργανισμού.
Οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο, κατέγραψαν πτώση σήμερα καθώς οι ανησυχίες ότι μπορεί να επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία αντιστάθμισαν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.
Στις 14:10 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν πτώση 15 σεντς, ή 0,23%, στα 64,91 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό σημείωσαν πτώση 12 σεντς, ή 0,20%, στα 58,97 δολάρια το βαρέλι, αφού ανήλθαν χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων.
Στο μεταξύ, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αναμένεται να μειωθούν για τρίτη συνεχή εβδομάδα, σύμφωνα με αναλυτές σε χθεσινή έρευνα του Reuters, εκτίμηση που προσφέρει στήριξη στις τιμές. Ωστόσο, οι ενδείξεις για εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας, που μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για πετρέλαιο, σημαίνουν ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους ίσως αντιμετωπίσουν μια δύσκολη μάχη έως ότου καταφέρουν να αυξήσουν τις τιμές με τον περιορισμό της παραγωγής.