Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν χθες ότι διευρύνεται η έρευνα στον τομέα των παραγώγων και ασφαλίστρων κινδύνου, και συμπεριλαμβάνει πλέον και την Διεθνή Ένωση Παραγώγων και Ασφαλίστρων Κινδύνου (International Swaps and Derivatives Association, ISDA).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ISDA ενδέχεται μαζί με επενδυτικές τράπεζες να συμμετείχε σε μια προσπάθεια να αποκλειστούν τα χρηματιστήρια από την αγορά των παραγώγων.

Η έρευνα της Επιτροπής «βρήκε προκαταρκτικές συνθήκες ότι η ISDA μπορεί να ενέχεται σε μια συντονισμένη προσπάθεια επενδυτικών τραπεζών να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν τα χρηματιστήρια να εισέλθουν στις αγοραπωλησίες παραγώγων και ασφαλίστρων κινδύνου», σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Το 2011, η Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι διεξήγαγε έρευνα σε βάρος των JP Morgan, Bank of America Merrill Lynch , Goldman Sachs, Deutsche Bank, Citigroup, Barclays, BNP Paribas, Societe Generale, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo Bank/Wachovia και Credit Agricole.

Η έρευνα αυτή είναι μία από τις πολλές σχετικά με τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα παράγωγα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα γενικότερα που άρχισαν μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η έλλειψη διαφάνειας στα παράγωγα διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην κρίση της περιόδου 2007-2009.

Η ISDA ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις ελεγκτικές αρχές της ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι «δεν παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού» που θέτει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ένωση έχει πάνω από 800 μέλη, ανάμεσά τους τράπεζες, επιχειρήσεις, συμβούλους επενδύσεων και επιχειρήσεις από 60 χώρες. Οι δύο μεγαλύτερες αγορές παραγώγων στην ΕΕ είναι η Eurex, τμήμα του Deutsche Boerse και η LIFFE του NYSE Euronext.

Η Επιτροπή είχε κινήσει την έρευνα τον Απρίλιο του 2011, αναφέροντας ότι αυτή αφορά 16 τράπεζες και την εταιρεία οικονομικής ενημέρωσης Markit. Η έρευνα τότε επικεντρωνόταν στο εάν και κατά πόσον οι τράπεζες και η Markit συνεργάστηκαν για να εμποδίσουν την ανάπτυξη διαφόρων πλατφορμών εμπορίας ασφαλίστρων κινδύνου.

Ορισμένες από τις τράπεζες αυτές πάντως δεν αντιμετωπίζουν πλέον έρευνα, σύμφωνα με μία πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος.