Τους όρους που θα πρέπει να τηρήσει η Κύπρος για να λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) 10 δισ. ευρώ, απαριθμεί η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Έστεραϊχ, τονίζοντας πως οι υπουργοί του Eurogroup έπρεπε με την απόφασή τους να αποτρέψουν την κρατική χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Όπως επισημαίνει, εάν ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιηθεί, τότε η Κύπρος θα λάβει από τον ΕΜΣ τα 10 δισεκατομμύρια, τα οποία όμως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του ΕΜΣ, δηλαδή να πάρει μέτρα κατά του ξεπλύματος χρημάτων και να εισαγάγει έναν κατάλογο κυρώσεων, ώστε να μην υπάρξει πλέον ξέπλυμα χρήματος.
Σύμφωνα με την ίδια, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών έπρεπε να αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και τη χρεοκοπία της Κύπρου και το βράδυ της Κυριακής απέτρεψαν προ πάντων την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, καθώς δύο μεγάλες τράπεζες ήταν ντε φάκτο χρεοκοπημένες και μια κατάρρευση θα είχε πολύ βαρύτερες συνέπειες, αλλά απετράπη με τη διαίρεση των τραπεζών. Η αποτροπή της κρατικής χρεοκοπίας είναι το δεύτερο βήμα, διότι αν είχε καταρρεύσει ο τραπεζικός τομέας, τότε θα επερχόταν άμεσα η χρεοκοπία του κράτους.
Απαντώντας στην ερώτηση για την κριτική του Ρώσου πρωθυπουργού ότι πρόκειται περί ληστείας, διότι παγώνουν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, η κα Φέκτερ επισημαίνει πως οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ προστατεύονται, εκείνες άνω του ποσού αυτού θα έχουν απώλειες, η Τράπεζα Κύπρου θα αναδιαρθρωθεί ριζικά, ωστόσο σε περίπτωση χρεοκοπίας θα είχαν χάσει τα πάντα.
Ως προς το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης, που προκλήθηκε από την Κύπρο, σε άλλες χώρες, η ίδια παρατηρεί ότι ο κίνδυνος απετράπη με αυτό το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, αλλά φυσικά θα πρέπει να αποκατασταθούν οι μεγάλες ανισορροπίες που υπάρχουν σε μερικές χώρες της ΕΕ, ούτως ώστε να παραμείνει σταθερή η Ευρωζώνη και να μην υπάρξει μεγαλύτερη ανεργία.
Η Αυστρία, όπως συμπληρώνει, είναι μία από τις μόνον τέσσερις χώρες, η οποία βρίσκεται σε μια μακροοικονομική ισορροπία για αυτό και είναι τόσο σημαντική μια εξισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr.