Η διαφαινόμενη αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου και ο διαχωρισμός της σε καλή και κακή τράπεζα αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος των 5,8 δισ. ευρώ που αναζητά η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να έλθει σε συμφωνία με την τρόικα για την υπογραφή Μνημονίου και τη λήψη του δανείου των 10 δισ. ευρώ.
Προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία είναι να ψηφιστούν οι σχετικές διατάξεις από την κυπριακή Βουλή, οι οποίες αναμένεται να περιλαμβάνουν το σπάσιμο των κυπριακών τραπεζών σε καλές και κακές. Εν συνεχεία το υγιές κομμάτι θα ανακεφαλαιοποιηθεί και θα πωληθεί σε ξένο επενδυτή.
Μία τέτοια ρύθμιση, θα μπορούσε να ενταχθεί στο ίδιο νομοσχέδιο που θα αφορά όριο αναλήψεων έτσι ώστε να προωθηθεί η απόσχιση και στη συνέχεια η μεταβίβαση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών.
Αυτό κρίνεται αναγκαίο λένε παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, αφού εκτιμάται ότι μετά τον πανικό των καταθετών που έχει επικρατήσει σε σχέση με τις κυπριακές τράπεζες, η μεταβίβαση αποτελεί τη μόνη λύση για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Σε κάθε περίπτωση οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου είναι απολύτως διασφαλισμένοι, ενώ αντίστοιχα διασφαλισμένοι είναι και οι καταθέτες της Cyprus Popular Bank, καθώς οι καταθέσεις τους θα μεταφερθούν άμεσα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.
Το ενδιαφέρον που έχουν ήδη εκδηλώσει οι ελληνικές τράπεζες για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών είναι άμεσα συναρτώμενο με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας απόσχισης, μεταβίβασης και ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών ιδρυμάτων. Ως επικρατέστεροι για την απόκτηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα εμφανίζονται η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.
Έως τώρα, με βάση επιβεβαιωμένες πληροφορίες, προσφορές για τα περίπου 350 υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών (Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνική) έχουν καταθέσει τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα μάλιστα με τραπεζικούς κύκλους, οι δύο αυτές τράπεζες θεωρούνται επικρατέστερες, καθώς ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει καταθέσει προσφορά μόνο για την Τράπεζα Κύπρου. Όσο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πλέον φαίνεται ότι χάνει έδαφος έναντι των συστημικών τραπεζών.
Για αυτό, τόσο το ΤΧΣ, όσο και η ΤτΕ είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη μεταβίβαση των κυπριακών υποκαταστημάτων σε ελληνική τράπεζα.
Ειδικότερα, η διοίκηση του ΤΧΣ έχει ήδη τα κεφάλαια που θα κληθεί να συνεισφέρει προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει το ύψος των προβλέψεων που θα μειώσει σε ικανοποιητικό βαθμό το χαρτοφυλάκιο των δανείων, ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ, που διαθέτουν οι τρεις κυπριακές τράπεζες.
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία 30/9/2012 οι Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank διατηρούν εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αθροιστικού ύψους 19,3 δισ. ευρώ ( 9,5 δισ. ευρώ η Κύπρου, 9,8 δισ. ευρώ η CPB) και καταθέσεις 12,5 δισ. ευρώ ( 6,5 δισ. ευρώ η Τράπεζα Κύπρου και 6 δισ. ευρώ η CPB).
Το χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 6,8 δισ. ευρώ από το εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο των CPB και Τράπεζα Κύπρου θα καλυφθεί μέσω ELA, ενώ η τράπεζα που θα αποκτήσει τα χαρτοφυλάκια θα λάβει κεφάλαια της τάξης των 2 δισ. ευρώ (η μελέτη της Pimco είναι αυτή που θα καθορίσει το ποσό της επενακεφαλαιοποίησής τους).