Καθησυχαστικός για την επίδραση της κρίσης που ξεδιπλώνεται στην Κύπρο στην αμερικανική οικονομία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.
Η κυπριακή τραπεζική κρίση δεν παρουσιάζει σε αυτό το στάδιο κάποιον «μείζονα κίνδυνο» για τις ΗΠΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά. «Σε αυτό το στάδιο, δεν αντιλαμβανόμαστε κάποιον μείζονα κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία των ΗΠΑ», σημείωσε.
«Υπάρχουν κάποια ερωτήματα όσον αφορά την μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στην Κύπρο και τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει για τις άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Μπερνάνκι.
«Αναμφιβόλως αυτό έχει συνέπειες», αλλά το κυπριακό κοινοβούλιο απέρριψε το σχέδιο διάσωσης της χώρας «και οι αγορές βρίσκονται σήμερα σε άνοδο. Επομένως, υπό αυτήν την έννοια, δεν πιστεύω ότι ο αντίκτυπος ήταν τεράστιος», επισήμανε.
«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» και «ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα βρουν μια επαρκή και δίκαιη λύση», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για την λύση στην οποία είχαν συμφωνήσει αρχικά η Λευκωσία, η ΕΕ και το ΔΝΤ και αφορούσε στην φορολόγηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων στην νήσο, ο Μπερνάνκι σημείωσε: «Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι σε αυτό, χωρίς να μιλήσουμε για το θέμα που θέτει από την άποψη του δικαίου η φορολόγηση ανθρώπων με τα πιο μικρά εισοδήματα».
Ωστόσο, αναγνώρισε, το θέμα της Κύπρου «είναι πολύ δύσκολο» και «δεν υπάρχει μάλλον κάποιος απλός τρόπος που θα επέτρεπε να βρεθούν οι πόροι που θα επιτρέψουν να λυθεί», η εξίσωση.
Οι Κύπριοι και οι Ευρωπαίοι «αντιμετωπίζουν μια αρκετά ιδιαίτερη πρόκληση και δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση τους», κατέληξε.
Κατά την ίδια συνέντευξη, ο Μπερνάνκι σημείωσε ότι η δημοσιονομική λιτότητα, την οποία εφαρμόζουν οι ΗΠΑ από τον Ιανουάριο και ακόμη περισσότερο από τις αρχές αυτού του μήνα, δημιουργεί τον κίνδυνο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην χώρα.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) εξέφρασε φόβους ότι η «πολιτική δημοσιονομικής περιστολής θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας τους ερχόμενους μήνες», σημείωσε ο Μπερνάνκι.
Η Fed υπολογίζει ότι οι αυξήσεις στους φόρους που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο και η μείωση των δημοσίων δαπανών που άρχισε τον Μάρτιο και αναμένεται να διαρκέσει για αρκετά χρόνια θα στοιχίσουν 1,5 μονάδα στην ανάπτυξη της χώρας το 2013, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Fed κάλεσε για άλλη μια φορά τους βουλευτές να λάβουν μέτρα για να επιτραπεί μια επανεξισορρόπηση των δημοσιονομικών μακροπρόθεσμα χωρίς να απειλείται η ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα.
Η FOMC αποφάσισε σήμερα την διατήρηση της πολιτικής της για την έκτακτη υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ.
«Βλέπουμε βελτιώσεις» στην κλίμακα της οικονομίας της χώρας, σημείωσε ο Μπερνάνκι, επικαλούμενος κυρίως τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την απασχόληση, και κατέληξε: «Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι ότι αυτή η βελτίωση δεν είναι πρόσκαιρη».