Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται πάνω στο Κυπριακό πρόγραμμα ελπίζοντας να πάρουν την έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup που θα γίνει αργότερα σήμερα.

Στο πρόγραμμα διάσωσης θα περιλαμβάνεται ένα μείγμα αυξήσεων των φόρων, μέτρα αύξησης εσόδων, σχεδίων για ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση για τη διάσωση είναι βιώσιμη.

Σύμφωνα με το Reuters είναι πιθανό και η Ρωσία να συμμετάσχει δίνοντας παράσταση στο δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει στην Κύπρο και ενδεχομένως μειώνοντας και το επιτόκιο.

Με το ΑΕΠ της Κύπρου να αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης, η χώρα έκανε πέρυσι τον Ιούνιο αίτημα για βοήθεια, κυρίως λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι τράπεζες από το ελληνικό «κούρεμα».

Σύμφωνα με όλες της εκτιμήσεις η Κύπρος θα χρειαστεί 17 δισ. ευρώ, με τα 10 δισ. ευρώ να πηγαίνουν απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και τα 7 δισ. ευρώ να πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του χρέους και για ανάγκες της γενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εργάζονται σε μια διάσωση 10-13 δισ. ευρώ, οπότε και θα χρειαστούν μέτρα για να καλυφθεί το κενό έως το 17 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με πηγές Reuters, σήμερα δε θα υπάρξει οριστική συμφωνία, αλλά πιθανότατα μία πολιτική δέσμευση για τη διάσωση της Μεγαλονήσου και οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.