Με ακύρωση των συμφωνιών πολιτικής σύνδεσης και διμερούς εμπορίου απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) την Ουκρανία, εάν η χώρα δεν εγκαταλείψει την προσπάθειά να επαναδιαπραγματευτεί το ύψος των δασμών που επιβάλλει στις εισαγωγές από την Ε.Ε.

Η Ουκρανία, η οποία είχε ενταχτεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2008, προκάλεσε αίσθηση τον Σεπτέμβριο όταν ενημέρωσε τον οργανισμό ότι σχεδιάζει να αυξήσει το ανώτατο όριο της δασμολόγησης 371 αγαθών βάσει ενός κανόνα που άλλες χώρες λένε ότι αφορά πολύ πιο μικρής έκτασης τροποποιήσεις.

Σε μια σύνοδο του ΠΟΕ τον Δεκέμβριο, πάνω από 120 εκ των συνολικά 157 μελών του οργανισμού, ανάμεσά τους η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Κίνα, καταδίκασαν την απόφαση του Κιέβου, η οποία δημιουργεί προστατευτικό καθεστώς σε ό,τι αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, τη γεωργία και άλλους τομείς της οικονομίας της Ουκρανίας. Παρ’ όλ’ αυτά, το Κίεβο απέρριψε τις ενστάσεις τους κάνοντας λόγο για «εκφοβισμό» από μέρους τους και επέμεινε ότι θα εφαρμόσει το σχέδιό του να αυξήσει τους δασμούς.

Σήμερα η Ε.Ε. αντέδρασε εκδίδοντας ένα τελεσίγραφο.

«Καταστήσαμε τις απόψεις μας σαφείς σε όλες τις περιστάσεις επίσημων και ανεπίσημων επαφών με τις ουκρανικές αρχές στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη και στο Κίεβο και το επαναλαμβάνουμε ξανά τώρα: θα ήταν προς το συμφέρον όλων των μελών του ΠΟΕ η Ουκρανία να αποσύρει την ειδοποίησή της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Κίεβο.

«Θέλουμε ακόμη να τονίσουμε με έμφαση ότι οι ενέργειες της Ουκρανίας… έρχονται σε αντίθεση με το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της να υπογράψει και να επικυρώσει τη Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας και τη Συνεκτική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου των δύο πλευρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία διαμηνύεται προς το Κίεβο ότι θα είναι «δύσκολο να συμβιβαστεί» η προώθηση των συμφωνιών αυτών με την επιβολή υψηλότερων δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Οι δύο συμφωνίες Ουκρανίας-Ε.Ε. θα μπορούσαν να είχαν προσυπογραφεί ήδη από τα τέλη του 2011. Μεσολάβησε όμως η καταδίκη της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμόσενκο, που η Ε.Ε. φρονεί ότι έχει πολιτική διάσταση και η επικύρωσή τους αναβλήθηκε.

Το χρονοδιάγραμμα επεκτάθηκε και η κύρωσή τους αναμενόταν να γίνει το Νοέμβριο.