«Ουσιώδη για τη Ρουμανία» χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ευρώ, τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου, μιλώντας στο κοινοβούλιο. Ο ίδιος τόνισε ότι το 2015 ως έτος υιοθέτησης του ευρώ κατέστη «μη ρεαλιστική προθεσμία».

Υπενθύμισε τη μακροοικονομική σταθερότητα της Ρουμανίας και τη δυνατότητα της χώρας να καλύπτει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο παραμένει σε πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ (κάτω από 3% του ΑΕΠ).

«Ο στόχος επετεύχθη το 2012, καθώς το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 2,8% του ΑΕΠ και φέτος αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδα κάτω του 3%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπασέσκου υπογράμμισε πως ακόμα και αν η χώρα εκπληρώνει τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, «η επιτυχία εντός της ευρωζώνης δεν είναι εγγυημένη», διότι, όπως είπε, χώρες που έχουν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες και με την οικονομική ύφεση.

Ο ρουμάνος πρόεδρος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει, με μεγαλύτερο ρυθμό, στις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών που καταγράφουν ζημιές, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βοηθώντας την οικονομία να ανακάμψει, πριν η χώρα ενταχθεί στην ευρωζώνη.