Νέες παραγωγικές επενδύσεις για την ενίσχυση του mega-plant στο Σχηματάρι προγραμματίζει η Coca Cola 3E, σύμφωνα με όσα επεσήμανε σήμερα ο Γιάννης Παπαχρήστου, γενικός διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του οικονομικού αποτυπώματος της εταιρείας στην Ελλάδα.
«Η αξία που δημιουργούμε παραμένει στη χώρα» ανέφερε ο κ. Παπαχρήστου και συνέχισε: «εδώ παράγουμε τα προϊόντα μας και από εδώ εξάγουμε σε 11 χώρες. Την τελευταία πενταετία έχουμε υλοποιήσει επενδύσεις πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ο όμιλός μας έχει επενδύσει πάνω από 60 εκατ. ευρώ στο να κάνει την Ελλάδα κόμβο υπηρεσιών τεχνολογικής υποστήριξης και IT μέσω του ΟΤΕ, για όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, ενώ στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο κέντρο διανομής, εφαρμόζεται πιλοτικά η καινοτόμα τεχνολογία Vision Picking η οποία θα υιοθετηθεί και σε άλλες 28 χώρες».
Ο κ. Παπαχρήστου υπογράμμισε ότι χάρη στην ανασυγκρότηση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στο παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο της Ελλάδας μπορεί σήμερα η μονάδα του Σχηματαρίου και η Ελλάδα να είναι στον παραγωγικό και διαμετακομιστικό χάρτη του ομίλου. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο τέλος του 2019 θα ανακοινωθούν οι νέες παραγωγικές επενδύσεις για τη μονάδα στο Σχηματάρι, προκειμένου να αναλάβει την παραγωγή και άλλων προϊόντων τα οποία θα εξάγονται στις διάφορες χώρες που δραστηριοποιείται ο μητρικός όμιλος.
«Με τις νέες επενδύσεις η Ελλάδα θα γίνει χώρα παραγωγής και εξαγωγής σε άλλες χώρες του ομίλου και σε καινούρια προϊόντα» ανέφερε. Οι νέες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών της Coca Cola Τρία Έψιλον, οι οποίες καταλαμβάνουν ποσοστό 6% του κύκλου εργασιών.
«Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στις επενδύσεις. Εδώ και 50 χρόνια επενδύουμε συνεχώς στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα δέκα χρόνια κάναμε σημαντικές επενδύσεις. Προφανώς θα συνεχίσουμε και στο μέλλον. Επενδύαμε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και προφανώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο» επεσήμανε ο κ. Παπαχρήστου.
Ερωτηθείς για την απόφαση της εταιρείας Frigoglass να προχωρήσει στην άμεση διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Κάτω Αχαΐας, ο κ. Παπαχρήστου ξεκαθάρισε ότι «η μονάδα της Κάτω Αχαΐας δεν επηρεάζει καθόλου τη δραστηριότητά μας ως Coca Cola Τρία Έψιλον στην Ελλάδα».
Παράλληλα ο κ. Παπαχρήστου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι η επένδυση που προγραμματίζει η εταιρεία δεν σχετίζεται με την προϊοντική κατηγορία του καφέ αλλά με άλλη κατηγορία προϊόντων. Ωστόσο, ο κ. Παπαχρήστου επεσήμανε ότι η κατηγορία του καφέ αποτελεί σημαντική κατηγορία και πρόσθεσε: «εμείς είμαστε, θα παραμείνουμε και θα συνεχίσουμε στη συγκεκριμένη κατηγορία». Σημειώνεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η ένταξη της Costa Coffee στον παγκόσμιο όμιλο της Coca -Cola Company. Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη τόσο ο κ. Παπαχρήστου όσο και η Λίλιαν Νεκταρίου, γενική διευθύντρια της Coca-Cola με ευθύνη για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα τη χαρακτήρισαν πολύ ευχάριστο γεγονός.
«Υπάρχει μια τεχνογνωσία την οποία θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο αναφορικά με την ελληνική αγορά, αλλά σίγουρα εντάσσεται απόλυτα στη στρατηγική που αναπτύξαμε του πλήρους χαρτοφυλακίου προϊόντων για όλες τις ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας και αποτελεί για εμάς τεράστια ευκαιρία» ανέφερε η κ. Νεκταρίου. Επίσης, συμπλήρωσε ότι από τις αρχές Απριλίου έχει λανσαριστεί στην ελληνική αγορά ένα καινοτόμο προϊόν, η Coca Cola Plus Coffee. «Πιστεύουμε πολύ σε αυτή τη νέα κατηγορία. Οι καταναλωτές γίνονται πολύπλοκοι στις επιλογές τους και εμείς τους δίνουμε πολλές επιλογές. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του προϊόντος».
Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκπόνησε τη μελέτη με βάση τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο 1969-2018 από την Coca-Cola Τρία Έψιλον, την Coca-Cola στην Ελλάδα, καθώς και την ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΑΒΕΕ και την Coca-Cola HBC Services Μ.Ε.Π.Ε., τοπικές θυγατρικές του Ομίλου Coca-Cola HBC.
Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη συμβολή στην οικονομία και απασχόληση αθροιστικά για τα 50 χρόνια. Σε 76,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ αθροιστικά στα πενήντα χρόνια σε τιμές 2018 (1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο τον χρόνο).
Όπως τονίστηκε, πρόκειται για αξία που μένει στη χώρα, καθώς πρόκειται για ένα παραγωγικό και διανεμητικό μοντέλο που έχει επίκεντρο την Ελλάδα, με την παραγωγή προϊόντων που εξάγονται σε 11 χώρες.
Σημαντική είναι σύμφωνα με τη μελέτη η δραστηριότητα που αποτυπώνεται (στοιχεία 2018):
Για τον κλάδο αναψυκτικών:
– Δημιουργούν σχεδόν το 50% του κύκλου εργασιών (47,3%), ενώ αποτελούν παράλληλα και τον μεγαλύτερο εργοδότη, απασχολώντας σχεδόν 1 στους 2 εργαζομένους (43,7%).
Για την εθνική οικονομία:
– Η συνολική επίδραση (άμεση, έμμεση και επαγόμενη) εκτιμάται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ (1,1% του ΑΕΠ το 2018)
– Για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας από τη δραστηριότητά τους δημιουργούνται συνολικά άλλα 11 ευρώ στην ελληνική οικονομία
– Συνεισφέρουν συνολικά στο 1,4% των φορολογικών εσόδων του κράτους.
Για την απασχόληση:
– Η συνολική επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητά τους εκτιμάται σε 42,2 χιλιάδες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στο 1,1% της απασχόλησης στη χώρα
– Κάθε 1 άμεση θέση εργασίας, υποστηρίζει άλλες 12 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.
Για την αγορά:
– H προστιθέμενη αξία που δημιουργείται μέσα από τους συνεργάτες και τους πελάτες, υπολογίζεται στα 441 εκατομμύρια ευρώ. Οι θέσεις εργασίας σε 16,1 χιλιάδες
– Στα 205 εκατομμύρια υπολογίζεται η αξία που προκύπτει από τη συνεργασία με άμεσους και έμμεσους προμηθευτές. Οι θέσεις εργασίας σε 6,5 χιλιάδες.