Μέχρι τις 19 Απριλίου θα πρέπει να καταθέσουν επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 51% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος, με την ευκαιρία επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 51% της εταιρείας και όχι το σύνολο του ποσοστού (74%), που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.
Ακολούθως, σε δεύτερη φάση, πιθανώς ν΄ ακολουθήσει νέος διαγωνισμός, στο πλαίσιο του οποίου θα διατεθεί το υπόλοιπο 23%.
Στόχος της πιθανής διάθεσης του 74% σε δύο διαφορετικές φάσεις είναι να εισπραχθούν υψηλότερα έσοδα και η συναλλαγή να είναι συνολικά πιο προσοδοφόρα.
Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, που ξεκίνησε σήμερα, με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, οι φάκελοι των υποψήφιων επενδυτών θα αξιολογηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και, εφόσον αυτοί πληρούν τις απαιτούμενες από τους όρους του διαγωνισμού προϋποθέσεις, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (“data room”) της ΕΥΑΘ ΑΕ και τελικά θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.
Στο μεταξύ, στη διάρκεια της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, ο Γεώργιος Δανιόλος, εκπρόσωπος της γαλλικής Suez Environment, η οποία κατέχει ήδη το 5,46% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ ΑΕ, επισήμανε ότι θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή της εταιρείας στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Στη γενική συνέλευση εγκρίθηκε η απάλειψη παραγράφου του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας, ώστε να είναι πλέον δυνατή η εκχώρηση, σε ιδιώτη επενδυτή, ποσοστού άνω του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ. Η απάλειψη έγινε σε εναρμονισμό με τον νόμο 4092/2012.
Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η τροποποίηση του άρθρου 13 του καταστατικού της εταιρείας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αποσαφήνιση διατάξεων, που αφορούν στη σύνθεση και τη θητεία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ, «χωρίς να επηρεάζεται η συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό», σύμφωνα με την εταιρεία.
Βάσει της τροποποίησης, το διοικητικό συμβούλιο θα έχει από επτά έως 11 μέλη και πενταετή θητεία. Σε περίπτωση δε, παραίτησης μέλους ή μελών θα είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του υπό προϋποθέσεις (π.χ., ο αριθμός των εναπομεινάντων θα πρέπει να ξεπερνά του 50% του συνολικού).