«Στους συνταξιούχους ο Τσίπρας υπόσχεται 13η σύνταξη η οποία θα εκταμιευτεί ήδη την επόμενη εβδομάδα – εγκαίρως πριν τις Ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν ταυτόχρονα στην Ελλάδα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη στην ελληνική Βουλή.
«Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα ο πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων με μείωση φόρων και απαλλαγές από τα χρέη προς το δημόσιο. Ο ίδιος ο Τσίπρας κάνει λόγο για μια “δύσκολη μάχη” που καλείται να δώσει στις Ευρωεκλογές. Στις δημοσκοπήσεις προηγείται η συντηρητική Νέα Δημοκρατία με 7 έως 10 μονάδες της αριστερής συμμαχίας του Τσίπρα, ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες εθνικές εκλογές η ΝΔ προηγείται με διαφορά», σημειώνει το δημοσίευμα, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle και συνεχίζει:
«Ωστόσο πολλοί ειδικοί αμφιβάλουν ότι η μερική αποπληρωμή των φορολογικών οφειλών θα αποφέρει πολλά χρήματα στο κράτος. Εκφράζουν φόβους ότι η ήδη εξασθενημένη φορολογική συνείδηση θα φθίνει ακόμη περισσότερο. […]
Ορισμένοι δεν θέλουν να πληρώσουν, ελπίζοντας σε πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις. Οι περισσότεροι όμως δεν μπορούν να πληρώσουν. Η οκτάχρονη ύφεση αύξησε δραματικά τα χρέη προς την εφορία. Από την αρχή της κρίσης στις αρχές του 2010 έχουν περίπου διπλασιαστεί. 4,1 εκ. ιδιώτες και εταιρείες χρωστούν στο δημόσιο. Πρόκειται για σχεδόν έναν στους δύο φορολογούμενους».
Οι αμφιβολίες των πιστωτών
Το άρθρο αναφέρεται επίσης στην αντίδραση των πιστωτών: «Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν τις αμφιβολίες τους για τα σχέδια Τσίπρα. Για τις μειώσεις φόρου και τις αυξήσεις των συντάξεων πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ. Τα εκλογικά δώρα θα κοστίσουν σχεδόν 4 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα καταφέρει να τηρήσει τους συμπεφωνημένους με τους πιστωτές στόχους για τον προϋπολογισμό. Την ώρα που ο ESM, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν δηλώσει ότι θέλουν “να εξετάσουν” τα νέα μέτρα, το ΔΝΤ εκφράζεται ήδη ξεκάθαρα. Το πρόγραμμα Τσίπρα οδεύει προς “λάθος κατεύθυνση”, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν σε συνέδριο στην Αθήνα.
Η χώρα χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά κίνητρα. Η κυβέρνηση όμως κινείται προς την “αντίθετη κατεύθυνση”. Ο Ντόλμαν άσκησε κριτική και στο σύστημα αποπληρωμής σε δόσεις για φορολογούμενους που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι υπονομεύουν την ήδη κακή φορολογική συνείδηση».