Έκκληση προς της ισπανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να τονωθεί η ανάπτυξη και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας, απηύθυνε ο Επίτροπος της Ε.Ε., αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων.

«Για να επανέλθει η ανάπτυξη και να καμφθεί το ποσοστό ανεργίας η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να διευκολύνει κατά προτεραιότητα την πρόσβαση σε πιστώσεις και να ενισχύσει τα βοηθήματα προς τους άνεργους», δήλωσε στην Μαδρίτη όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο Ρεν.

Παρότι η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης γνώρισε «θετικές εξελίξεις» κατά τους τελευταίους λίγους μήνες, η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη «θηλιά» που συνιστά η δυσχέρεια των ισπανικών επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις, σημείωσε ο Ρεν κατά την διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

Ο Ρεν επισήμανε παράλληλα ότι η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην αγορά της εργασίας «βοηθώντας τους άνεργους είτε να ξαναβρούν δουλειά, ή να επανεκπαιδευτούν επαγγελματικά».

Το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει το 26,02% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας και αυξάνεται στο 55,13% για το εργατικό δυναμικό των νέων κάτω των 25 ετών.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης απασχόλησης των νέων αποτελεί την «πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και όλες οι επιμέρους οικονομικές πολιτικές έχουν κεντρικό στόχο να παταχθεί η ανεργία», ανέφερε ο Ντε Γκίντος.

Ο Επίτροπος Ρεν δήλωσε ότι «η κατάσταση έχει καταστεί δυσχερής για πολυάριθμους Ισπανούς» και τόνισε ότι όσο κι αν είναι δύσκολη χρονιά η φετινή, «πρέπει να καταστεί αφετηρία επανόδου στην ανάπτυξη».