Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους ομολόγους του των χωρών-μελών της ευρωζώνης αντικρούει ως αβάσιμες τις κατηγορίες κατά της Κύπρου περί ξεπλύματος χρήματος.
Ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι οι επιδόσεις της Κύπρου όσον αφορά στην υιοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων που απορρέουν από την οικεία νομοθεσία, αξιολογήθηκαν ως υψηλού επιπέδου στις πιο πρόσφατες, αλλά και σε παλαιότερες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Όσον αφορά στο φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, ο Ομήρου υπενθυμίζει την έγκρισή του από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, κατά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Αναφορικά με τους επιχειρηματικούς δεσμούς της Κύπρου με την Ρωσία ο πρόεδρος της Βουλής απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί δήθεν καταθέσεων από Ρώσους ολιγάρχες, και εξηγεί ότι τα χρήματα ανήκουν σε ρωσικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται μέσω Κύπρου.
Ο Ομήρου σημειώνει ότι η Κύπρος αποτελεί διαμετακομιστικό κόμβο για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή επικράτεια και από ρωσικούς ομίλους, που εισήγαγαν τις εταιρίες τους στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Επίσης αναφέρει ότι υπάρχουν 36 γερμανικές και τρεις 3 μόνο ρωσικές από τις 80 και πλέον ναυτιλιακές εταιρίες, που εδρεύουν στη Λεμεσό, την ύπαρξη καναδικών ενεργειακών επενδύσεων στη Ρωσία, μέσω Κύπρου, λόγω της συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο αυτών χωρών, καθώς και την επενδυτική δραστηριότητα του Ισραήλ σε ακίνητα, μέσω Κύπρου, σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνει, εξάλλου, ότι η Κύπρος δεν αποτελεί το μοναδικό επενδυτή στη Ρωσία. Εξηγεί ότι η Κύπρος φαίνεται να κατέχει την πρώτη θέση σε επενδύσεις στη Ρωσία λόγω του ότι τα ρωσικά κεφάλαια που εισρέουν στην Κύπρο αφορούν μερίσματα, ενώ τα κεφάλαια που μεταφέρονται από την Κύπρο αφορούν επανεπενδύσεις στη ρωσική αγορά.