Μετατάξεις προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στο χαμηλό 13% και όχι μείωση των συντελεστών του φόρου προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση για τον νέο κύκλο παροχών ο οποίος έχει ήδη ανοίξει και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν από τις ευρωεκλογές.
Το υπερπλεόνασμα του 2018 το οποίο εκτινάχθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ ανοίγει το δρόμο για ένα νέο πακέτο παροχών και ελαφρύνσεων ενώ στα σενάρια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται ακόμα και η διανομή ενός έξτρα μποναμά ο οποίος ενδεχομένως θα έχει τη μορφή «13ης σύνταξης».
Μία δήλωση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου (στην ΕΡΤ) ήρθε να αναδείξει το νέο κυβερνητικό αφήγημα παροχών μετά την εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2018 στο 4,3% του ΑΕΠ. Η υφυπουργός Οικονομικών είπε, ότι «δεν είμαστε πλέον σε πρόγραμμα για να περιμένουμε το τέλος του χρόνου όπως κάναμε το προηγούμενο διάστημα για να δώσουμε αυτό που θα απομείνει, εκεί που θέλουμε να το δώσουμε, έχουμε τη δυνατότητα επειδή οι προβλέψεις μας είναι σωστές, ξέρουμε τι μας περιμένει , δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου…».
Φέτος, ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνει ότι υπάρχει το έδαφος για νέα υπέρβαση των στόχων. Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε η Κ. Παπανάτσιου, «στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις, τις κοστολογούμε και μετά το Πάσχα θα αποφασίσουμε. Και μείωση του ΦΠΑ έχει συζητηθεί και μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή έχει συζητηθεί . Έχουν μπει στο τραπέζι αρκετά. Θα κοστολογηθούν».
Ειδικά για το ΦΠΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση εξετάζονται οι μετατάξεις δεκάδων προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στο χαμηλό 13% και σε επόμενο στάδιο η μείωση του φόρου από το 24% στο 22%.
Η μείωση του ΦΠΑ αναμένεται να αγγίξει δεκάδες είδη διατροφής που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 24%. Στον υψηλό συντελεστή βρίσκονται σήμερα ο καφές, το κακάο, το τσάι, το χαμομήλι και άλλα αφεψήματα, η ζάχαρη, τα αλλαντικά, οι μαρμελάδες, οι σοκολάτες, οι γκοφρέτες, τα μπισκότα, τα παγωτά, τα κρουασάν, τα μπαχαρικά, τα ζαχαρωτά και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, το αλάτι, το ξύδι, το προψημένο ψωμί, τα προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, τα πατατάκια, τα ποπ κορν, κορν φλέικς, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες, κονσέρβες.
Με ΦΠΑ 24% επιβαρύνεται και ο κλάδος της εστίασης – catering (έτοιμα γεύματα και λοιπά σερβιριζόμενα είδη από εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, αρτοποιεία, πιτσαρίες, φαστφουντάδκα, κυλικεία, καντίνες κ.λπ., προς επιτόπια κατανάλωση). Η λίστα με όλα τα προϊόντα που επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο το οποίο μετά το Πάσχα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Στο προεκλογικό πακέτο παροχών η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει και φοροελαφρύνσεις στο εισόδημα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολόγησης από το 22% που ανέρχεται σήμερα για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ στο 20% από το 2020.
Αιχμή του δόρατος των φοροελαφρύνσεων παραμένει η μη περικοπή του αφοορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου 2020 ενώ μετά το Πάσχα θα πάρουν το δρόμο για την Βουλή οι 120 δόσεις για τις οφειλές στην Εφορία και τα Ταμεία οι οποίες συμπληρώνουν το καλάθι των παροχών και ελαφρύνσεων.
Για τη ρύθμιση της εφορίας η Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι θα είναι πιο ευνοϊκή για τα χαμηλά εισοδήματα ενώ για τους οφειλέτες με υψηλότερα εισοδήματα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και το ύψος της οφειλής.
Οι δόσεις της ρύθμισης θα ξεκινάνε από 18 για τους οφειλέτες με υψηλά εισοδήματα και θα φθάνουν τις 120 τις οποίες θα κερδίζουν οι οφειλέτες με χαμηλά εισόδημα που δεν θα υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.