Αμυντική στάση απέναντι στις επιθέσεις που υφίσταται για την πολιτική αυστηρής λιτότητας που θεωρείται ότι ευθύνεται για την βαθιά ύφεση της οικονομίας στην Ιταλία, τηρεί ο ιταλός, πρώην πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.
Αποκρούοντας τις επικρίσεις της Financial Times, ο Μόντι υπερασπίστηκε τη θητεία του ως επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως έπρεπε να αυξήσει τους φόρους προκειμένου να μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.
Σε επιστολή του προς την βρετανική εφημερίδα, ο Μόντι υποστηρίζει ότι χάρη στα μέτρα που έλαβε, η χώρα όχι μόνον σώθηκε από τη χρεοκοπία, αλλά και η κυβέρνηση υιοθέτησε μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν «την δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης της Ιταλίας κατά 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2020».
Σημειώνεται ότι, ο αρθρογράφος των Financial Times, Βολφγκανγκ Μίνχαου, έριξε «μαύρο» στον Μόντι, υποστηρίζοντας ότι ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός που «υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και κατέληξε στο να αυξήσει τους φόρους» δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί της Ιταλίας.
Ο Μίνχαου στάθηκε στην κατ’ αυτόν αποτυχία του Ιταλού υπηρεσιακού πρωθυπουργού, που «υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και κατέληξε να αυξήσει τους φόρους» και στην αδυναμία του να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ. Ο αρθρογράφος υποστήριξε πως οι δείκτες κινδύνου του ιταλικού ελλείμματος έπεσαν χάρη στην πολιτική της ΕΚΤ κι όχι λόγω της διορατικής διακυβέρνησης του Μόντι.
Πάντως, η Κοριέρε Ντελα Σέρα, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη χώρα, έσπευσε να υπερασπισθεί τον Μόντι, που είχε αναλάβει επικεφαλής μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, σημειώνοντας πως κάθε υπαινιγμός «ότι ο Μόντι δεν είναι ικανός να ηγηθεί της Ιταλίας επειδή νοιάζεται για την χρηματοοικονομική πειθαρχία στερείται πάσης λογικής, τόσο που προκαλεί έκπληξη ότι τον δημοσίευσαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Μολαταύτα, η Κοριέρε σημειώνει πως εάν ο Μόντι προσηλωνόταν περισσότερο στην περιστολή δαπανών απ’ ό,τι στην αύξηση των φόρων, «η ύφεση δεν θα ήταν τόσο σοβαρή».
Σε σημερινό της κύριο άρθρο, η Financial Times σπεύδει να αμβλύνει τους τόνους των επικρίσεών της, υποστηρίζοντας πως ο Μόντι μαζί με τον ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είναι δύο μορφές με «προσωπική αξιοπιστία», υπαινισσόμενη ότι αμφότεροι θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας.