Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τους νέους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία των οίκων πιστωτικής αξιολόγησης και θα περιορίζουν τις δυνατότητές τους να αλλάζουν τις αξιολογήσεις για το αξιόχρεο των χωρών, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal.
Πρόκειται για ένα συμβιβαστικό σχέδιο νόμου, το οποίο ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών – μελών και του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να υπογράψουν το νόμο στις ερχόμενες εβδομάδες.
Πρόκειται για τον τρίτο γύρο κανόνων που επιβάλλει η ΕΕ στις εταιρείες αξιολόγησης μετά το ξέσπασμα της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι εταιρείες αξιολόγησης υπέστησαν κριτική για το ρόλο τους στην κατάρρευση των αγορών το 2007, καθώς είχαν δώσει την ανώτερη βαθμολογία σε σύνθετα πιστωτικά προϊόντα που προκάλεσαν στη συνέχεια μεγάλες ζημιές στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.
Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου – Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch – προκάλεσαν επίσης την αγανάκτηση των πολιτικών λόγω των χρόνων που επέλεγαν για να υποβαθμίζουν το αξιόχρεο πολλών ευρωπαϊκών χωρών κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους που έπληξε την περιοχή.
Στο επίκεντρο της νέας νομοθεσίας βρίσκονται πέντε αλλαγές:
Πρώτον, μία ώθηση να αποθαρρυνθεί η αυτόματη χρήση των αξιολογήσεων των οίκων από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες και θεσμούς της Ευρώπης.
Δεύτερον, η προσπάθεια να χαλαρώσει η επιρροή των μεγάλων εταιρειών του κλάδου.
Τρίτον, η επιβολή περιορισμών όσον αφορά το πότε μπορούν οι οίκοι να προχωρούν σε αλλαγές του αξιόχρεου χωρών.
Τέταρτον, μία κίνηση να διευκολυνθεί η άσκηση αγωγών κατά των οίκων για αμέλεια.
Πέμπτον, μία προσπάθεια να αποτραπεί η αξιολόγηση από τους οίκους των ομολόγων επιχειρήσεων που είναι σημαντικοί μέτοχοι. Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, εντός του οποίου θα μπορούν οι οίκοι να κάνουν αλλαγές στις αξιολογήσεις τους που δεν έχουν ζητηθεί, με ανώτατο όριο τρεις σε ένα χρόνο.