Το μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πρέπει να μπορεί να επεμβαίνει και για το «κακό» χρέος που έχει συσσωρευθεί κατά το παρελθόν, και όχι να αντιμετωπίζει μόνο νέα προβλήματα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Υπάρχει ένα μείζον ζήτημα στο θέμα της κληρονομιάς και του αν θα πρέπει να περιορίσουμε την επέμβαση του ESM μόνο στα νέα προβλήματα», δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κάποιος βαθμός αναδρομικής δράσης στο μηχανισμό, αλλιώς θα χάσει το νόημά του», πρόσθεσε.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί αυτό το μήνα από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε πως περιμένει ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε ακόμη ότι «μια Γαλλίδα εκπρόσωπος» θα διοριστεί στη κορυφή του υπό σύσταση συμβουλίου τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες που θέλουν να καταλαμβάνει την καίρια αυτή θέση η Ντανιέλ Νουί, γενικής γραμματέα της Αρχής Ελέγχου της Τράπεζας της Γαλλίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Παρίσι φέρεται ότι απαίτησε τον διορισμό της ως αντάλλαγμα για να δεχθεί να διαδεχθεί τον κ. Γιούνκερ ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ.