Την εκτίμηση ότι θα ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης από τα επισφαλή δάνεια και το ρυθμιστικό περιβάλλον, εκφράζει η Ernst & Young.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που περιλαμβάνονται στο Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF) της Ernst & Young, «το 2013, θα είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά, που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες των χωρών της ευρωζώνης. Οι προοπτικές του δανεισμού στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης εμφανίζουν βελτίωση, σε αντίθεση με εκείνες της Νότιας Ευρώπης, όπου το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο, καθώς οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πλήθος μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξαιτίας της ύφεσης και των συνεχιζόμενων ρυθμιστικών πιέσεων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι προβλέψεις για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν επιδεινωθεί και πάλι, καθώς η ποιότητα των πιστώσεων στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε από το αναμενόμενο. Εκτιμάται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν το 6,8%, το 2012 και θα φτάσουν το ιστορικά υψηλό για τη ζώνη του ευρώ ποσοστό του 7,6%, το 2013 (1% πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη).

Οι προβλέψεις για το δανεισμό των επιχειρήσεων δείχνουν ότι η διαφορά Βορρά – Νότου έχει παγιωθεί. Σύμφωνα με την Ernst & Young, οι τράπεζες βρίσκονται μόλις στα δυο τρίτα της διαδικασίας απομόχλευσης, καθώς αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου κατά 123 δισ. ευρώ, το 2013.

Η καταναλωτική πίστη, μετά από σημαντικές μειώσεις, το 2011 και το 2012, αναμένεται να μειωθεί και πάλι οριακά σε όλη την Ευρωζώνη κατά 1,2%, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9%. Ωστόσο, τα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να αυξηθούν, το 2014, κατά 1,5%, καθώς η οικονομία θα επιστρέφει σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι προοπτικές για το δανεισμό προς τις επιχειρήσεις, το 2013, δείχνουν ότι οι δανειοδοτήσεις θα αυξηθούν στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, μεταξύ 1% και 2,5%, ενώ αναμένεται να μειωθούν στην Ιταλία κατά 0,5% και την Ισπανία κατά 4%.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να φθάσει σε υψηλά επίπεδα, κατά τη διάρκεια του 2013, αγγίζοντας τα 20 εκατομμύρια. Ως αποτέλεσμα, θα είναι οι συνταξιοδοτικές εισφορές να μειωθούν και τα ασφάλιστρα ζωής να δεχθούν μεγαλύτερη πίεση. Η ιταλική αγορά ασφαλειών ζωής έχει πληγεί περισσότερο, με πτώση των ασφαλίστρων κατά 25%, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Μία περαιτέρω πτώση 4% αναμένεται και το 2013, καθώς τα ιταλικά νοικοκυριά θα συνεχίζουν να βλέπουν τα πραγματικά τους εισοδήματα τους να μειώνονται.

Οι επενδύσεις σε υποδομές θα αυξηθούν, καθώς οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές αναζητούν «προστασία» από τον πληθωρισμό.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν κατά μέσον όρο επενδεδυμένα σε υποδομές το 3,3% των περιουσιακών τους στοιχείων, όμως, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 5%, μέχρι το 2016», όπως επισημαίνει η Ernst&Young.