Ειδικοί και τραπεζίτες συμφωνούν στο ότι με το θεσμικό πλαίσιο Βασιλεία ΙΙΙ ασφαλώς και θα ενισχυθεί ο τραπεζικός τομέας, όμως επισημαίνουν ταυτοχρόνως ότι το σύστημα δε θα μπορέσει να αποτρέψει και νέες μεγάλες κρίσεις στον τραπεζικό τομέα.

Κοντά μία διετία από τότε που κατέρρευσε ο ιστορικός χρηματοεπενδυτικός οίκος Lehman Brothers, κεντρικοί τραπεζίτες και επόπτες του τομέα των τραπεζών κατέληξαν σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το Βασιλεία ΙΙΙ, με το οποίο τα ίδια κεφάλαια θα πρέπει να αγγίζουν το 7% του συνόλου, όπως αυτά θα «αποτυπώνονται» στις συνολικές χορηγήσεις μιας εμπορικής τράπεζας.

Ήδη, πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι το συμφωνηθέν πλαίσιο «δεν πήγε πολύ μακριά», ενώ απομένει η έγκρισή του από την Ομάδα των «20» (Οκτώ πλούσιες οικονομίες και 12 αναδυόμενες) το Νοέμβριο στη Σεούλ.

Ο πρόεδρος των Ελβετών τραπεζιτών, ο κ. Πατρίκ Οντιέ, επισημαίνει όμως ότι «με το νέο σύστημα δε θα μπορέσει να αποτραπεί νέα κρίση» στον τραπεζικό τομέα, επειδή μαζί με αυτό «θα χρειαστούν και πολύ σύνεση και μία αρίστη διαχείριση».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπιτ Μπερνέτ, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Σεν Γκαλ τραπεζικά ζητήματα, κρίνει «χαμηλό» και το ποσοστό 7% των ιδίων κεφαλαίων για μία μεγάλη εμπορική τράπεζα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής μιλώντας σε οικονομική εφημερίδα, το «Βασιλεία ΙΙΙ αποτελεί ένα προϊόν συμβιβασμού δίκην ‘παυσίπονου’ με όρους ιατρικούς, παρά αντιπροσωπεύει μία αληθινή βούληση αποφυγής» και νέας μεγάλης κρίσης.