Η Λετονία θα κινήσει τον Φεβρουάριο την διαδικασία για την ένταξή της στην Ευρωζώνη, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για χώρες που «δεν θα έπρεπε» να έχουν γίνει δεκτές στο σύστημα του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την Ελλάδα.
«Μπορούμε να κοιτάξουμε τα τρία χρόνια που πέρασαν. Η Λετονία ήταν προβλέψιμη. Αν κοιτάξουμε το τώρα, έχουμε την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, αλλά ταυτοχρόνως η αύξηση των τιμών είναι πολύ περιορισμένη», σημείωσε ο υπουργός Άντρις Βιλκς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο.
«Βάσει αυτού, δεν θα πρέπει να έχουμε αρνητικές εκπλήξεις εδώ. Πιστεύω ότι έχουμε κερδίσει τον σεβασμό», υπογράμμισε ο Βιλκς, η χώρα του οποίου παρουσιαζόταν από ορισμένους ως παράδειγμα για το πως μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους τα μέλη της ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση.
Ο Βιλκς διευκρίνισε ότι η Λετονία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο να κάνει μια αποτίμηση όσον αφορά την ετοιμότητα της χώρας για να ενταχθεί στην ευρωζώνη, κάτι που θα αποτελέσει και την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας.
Αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια εισήγηση από την Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί της οποίας οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα κληθούν να ψηφίσουν τον Ιούνιο του ερχόμενου έτους.
«Προσπαθώ να μιλήσω με συναδέλφους και να τους διαβεβαιώσω, καθαρά βάσει της πραγματικότητας, για αυτό που έχουμε επιτύχει στις χώρες της Βαλτικής. Δεν μιλάω για κράτη που δεν θα έπρεπε να είναι στην ευρωζώνη», σημείωσε ο Βιλκς, αναφερόμενος σε σχόλια που είχαν γίνει τον Ιούλιο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια πλειονότητα των Λετονών τάσσεται κατά της υιοθέτησης του ευρώ. Στη χώρα δεν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα, αλλά μια μεγάλη αντίθεση στο εσωτερικό της χώρας μπορεί να στείλει ένα αρνητικό μήνυμα στα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα οποία θα αποφασίσουν αν θα υποστηρίξουν την υιοθέτηση του ευρώ από την Λετονία.
«Νομίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τους ερχόμενους μήνες επειδή θα υπάρξει ευρεία πληροφόρηση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Ο στόχος είναι οι άνθρωποι να μην συνδέουν την κρίση στην ευρωζώνη με το ευρώ ως σύνολο, αλλά με μία συγκεκριμένη χώρα, πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι αναμένει πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Λετονίας θα βρίσκεται κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ της φέτος, πολύ πιο κάτω από τον στόχο του 3% που θέτει η Ε.Ε.