Τη «νίκη» της επί των αθέμιτων αμερικανικών επιχορηγήσεων προς την Μπόινγκ ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτυχία που ευελπιστεί ότι θα θέσει τις βάσεις για τη διαπραγμάτευση συμφωνίας που θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να βοηθούν την Αιρμπάς να κατασκευάζει νέα αεροσκάφη.

«Αυτή ήταν μία πολύ λεπτομερής ανάλυση, η οποία, ουσιαστικά, ενισχύει τη θέση μας σε αυτή τη διαμάχη. Ελπίζω ότι όλοι θα πειστούν πως ο σωστός τρόπος για να βρεθεί λύση είναι μέσω διαπραγμάτευσης», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Κάρελ ντε Γκουχτ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αργεντινή και μετά την έκδοση της εμπιστευτικής έκθεσης επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Μπόινγκ ανακοίνωσε ότι αν ισχύουν τα περί της απόφασης, «τότε η απόφαση ισοδυναμεί με μία μαζική απόρριψη της υπόθεσης της ΕΕ και επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Αιρμπάς είναι η μοναδική, μεγαλύτερη και πλέον σκανδαλώδης παράνομη επιχορήγηση στην αεροδιαστημική βιομηχανία».

Η απόφαση ακολουθεί την καταδίκη από τον ΠΟΕ τον Ιούνιο των παράνομων ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων της αντιπάλου της Μπόινγκ, της Αιρμπάς, κυρίως υπό τη μορφή δανείων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική διαμάχη που αντιμετωπίζει ο ΠΟΕ.

Δύο αμερικανικές πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση παραδέχτηκαν ότι η επιτροπή διαπίστωσε πως η Μπόινγκ είχε ευνοηθεί από ομοσπονδιακές και άλλες επιχορηγήσεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ΄ότι υποστηρίζουν οι ευρωπαίοι αντίπαλοί της.