Πριν καλά καλά ξεκαθαρίσει το τοπίο με την πιθανή υποψηφιότητα του Μ. Μόντι στις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλλία, οι αναλυτές βλέπουν την χώρα εντός του μηχανισμού στήριξης, ακόμη και μέσα στο 2013.
Η κυβέρνηση Μόντι εκτιμά ότι η συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας το 2013 θα είναι οριακή, ωστόσο η Citigroup εκτιμά ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση, της τάξης του 1,4%, ακολουθώντας την ύφεση του 2,3% φέτος.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ενισχύεται το σενάριο που θέλει την Ιταλία να καταφεύγει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup.
Τα θεμελιώδη της ιταλικής οικονομίας δεν έχουν βελτιωθεί, παρά το γεγονός ότι οι αγορές δείχνουν να την εμπιστεύονται. Τα αρνητικά στοιχεία που προκαλούνται από τη δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της λιτότητας έχουν επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη, καθώς και την ικανότητα του ιδιωτικού τομέα να απορροφά τις επιπτώσεις της λιτότητας, αναφέρει η Citigroup.
Ο συνδυασμός παρατεταμένης λιτότητας, μέσω αύξησης της φορολογίας και μείωσης των δαπανών, και οι σκληρές πιστωτικές συνθήκες, επιβαρύνουν την ιταλική οικονομία, αναφέρει η Nomura, συστήνοντας στους επενδυτές να απεμπλακούν από την χώρα, αφού σύντομα οι πιέσεις θα αυξηθούν.
Σύμφωνα με την Roubini Global Economics η Ιταλία πάσχει από τρεις βασικές ανισορροπίες: αδύναμη ανάπτυξη, υψηλά επίπεδα χρέους και πολιτική αστάθεια ενόψει μάλιστα και των γενικών εκλογών της άνοιξης του 2013.
Ακόμη και αν υποθέσουμε το πιο ευνοϊκό σενάριο, δηλαδή να συνεχιστεί η κυβέρνηση Monti, ο τεχνοκράτης θα χρειαστεί τη συναίνεση πολλών πολιτικών σχηματισμών για να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό θα καταστήσει πολύ δύσκολο να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο που έχει ξεκινήσει.
Τέλος, η UBS εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν περάσει δεν πρόκειται να αναιρεθούν. Η απελευθέρωση της αγοράς θα συνεχιστεί, ακόμη και αν αυτό γίνει με αργούς ρυθμούς.