Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με τις προσπάθειες που καταβάλλει για τη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξέφρασαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λορένζο Μπίνι Σμάγκι.
Παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δύο αξιωματούχοι επέμειναν παράλληλα στην ανάγκη να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό αυτές οι προσπάθειες ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας έναντι των αγορών.
Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Άννυς Ποδηματά, σχετικά με τις συνεχιζόμενες αβεβαιότητες που εξακολουθούν να παρατηρούνται στην αντιμετώπιση της Ελλάδας από τις αγορές, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο έχοντας πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα δημοσιονομικής πειθαρχίας» και υπογράμμισε ότι μετά από μια τέτοια κρίση απαιτείται χρόνος για την αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης.
Παράλληλα, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένων της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και των βημάτων που πραγματοποιούνται για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, πρωτοβουλίες οι οποίες, όπως σημείωσε, ευθυγραμμίζονται με τα όσα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας.
Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν , είναι απαραίτητο η Ελλάδα να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό τις προσπάθειες στο δημοσιονομικό τομέα αλλά και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορένζο Μπίνι Σμάγκι τόνισε ότι κατά την ελληνική κρίση οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ελλάδας και τώρα επιθυμούν να πειστούν για την νέα πορεία που χαράζει η Ελλάδα και την οποία η ΕΚΤ υποστηρίζει με την «αξιοθαύμαστη» βούληση της οποία επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο Λ. Σμάγκι προέβλεψε ότι απαιτούνται περίπου 9 με 12 μήνες πριν αντιδράσουν θετικά οι αγορές υπό τη σαφή βεβαίως προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.