Ανθελληνική στάση εξακολουθεί, δυόμισι χρόνια τώρα, να τηρεί η μεγαλύτερη λαϊκή αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ».
Ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στο σημερινό της φύλλο είναι: «Οι Έλληνες θα μας στοιχίσουν ακόμη ακριβότερα» και το σχετικό δημοσίευμα στις εσωτερικές της σελίδες, τιτλοφορείται: «Και όμως, πρέπει να ματώσουμε για τους Έλληνες».
Στο πεντάστηλο δημοσίευμα, ο επικεφαλής του διπλωματικού ρεπορτάζ της εφημερίδας, Κουρτ Ζάινιτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέας διαγραφής ελληνικού χρέους, επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι κάτι τέτοιο θα στοίχιζε σε κάθε αυστριακό φορολογούμενο επιπλέον 300 ευρώ «αναπτυξιακής βοήθειας» για την Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της «εθνικής δωρεάς», όπως σημειώνει ειρωνικά.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως, για πρώτη φορά, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της υπονοεί μια απαραίτητη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, που σημαίνει πως, όταν πολιτικοί που έως τώρα το διέψευδαν, κάνουν λόγο για τέτοια πιθανότητα αλλάζοντας τη στάση τους, «τότε τα πράγματα είναι σοβαρά».
Παραπέμποντας στις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελάριου, πως πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα και αν η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει με τα έσοδά της χωρίς να προκαλεί νέο χρέος, τότε θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση και αυτό δεν θα συμβεί πριν από το 2014-2015, ο Κουρτ Ζάινιτς συμπεραίνει πως η διαγραφή θα έρθει, αλλά αναβάλλεται για μετά τις εκλογές το 2013, στην Αυστρία και τη Γερμανία.
Προσθέτει δε πως οι Αυστριακοί φορολογούμενοι έχουν αναλάβει εγγυήσεις για την Ελλάδα, συνολικού ύψους σχεδόν επτά δισεκατομμυρίων ευρώ και πως αν η διαγραφή χρέους αφορά το ένα τρίτο, τότε στον κάθε Αυστριακό αναλογεί επιβάρυνση 300 ευρώ επιπλέον.
Ο ίδιος αναφέρει ότι την περασμένη άνοιξη, σε μια πρώτη διαγραφή ελληνικού χρέους, οι τράπεζες είχαν παραιτηθεί εθελοντικά από το 53,5% του χρέους των Ελλήνων, κάτι που το είχε μειώσει κατά σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ενώ μια επιπλέον παραίτηση από τις απαιτήσεις, τη φορά αυτή σε βάρος των φορολογούμενων, είχαν απορρίψει, μεταξύ άλλων, οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Αυστρίας, «αλλά αυτό το μέτωπο τώρα κλυδωνίζεται».
Κατά την άποψη του συντάκτη, έως το 2015 η Ελλάδα θα σωθεί με «λογιστικά κόλπα» και με απαλλαγή από την υποχρέωση να καταβάλει τόκους για τα δάνεια που έχει λάβει, κάτι που οι επικριτές ονομάζουν «αναβολή της χρεοκοπίας, η οποία, στις ιδιωτικές συναλλαγές, θα διωκόταν ποινικά», όπως τονίζει.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η εφημερίδα έχει προκαλέσει την οργή των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στην Αυστρία, οι οποίοι καταγγέλουν ότι στη συστηματικά καλλιεργούμενη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα, βιώνουν μια απώθηση, μιλώντας μάλιστα για «λανθάνοντα ρατσισμό» και επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται μόνο για την εικόνα της Ελλάδας και των πολιτών της, αλλά για συνδυασμό με έναν πρωτοφανή αντιευρωπαϊσμό.
Σημειώνεται ότι σε μία χώρα 8,6 εκατομ. κατοίκων, η εφημερίδα κατέχει το 41,9% της πίτας του αναγνωστικού κοινού. Κυκλοφορεί σε ένα εκατομ. φύλλα ημερησίως, αριθμεί 2,94 εκατομ. αναγνώστες και ως εκ τούτου, είναι όχι μόνον η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αυστρίας, αλλά και η μεγαλύτερη αναλογικά -με τον πληθυσμό της χώρας- εφημερίδα στον κόσμο.