Στην πιστή εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως και σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα και την αγορά εργασίας, αναφέρεται η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας έχει κάνει μια δυνατή αρχή, ωστόσο, επισημαίνεται πως εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις.
Η ύφεση εξελίσσεται όπως είχε προβλεφθεί, σημειώνεται, αλλά ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος του προβλεπομένου λόγω των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους. Πάντως οι επιπτώσεις δεν αναμένεται να έχουν μόνιμο χαρακτήρα καθώς έχει περιορισθεί η αύξηση των εισοδημάτων.
Σε κρατικό επίπεδο, η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά ικανοποιητικά και ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί εξισορροπώντας έτσι το έλλειμμα που καταγράφεται στο τοπικό επίπεδο, που παραμένει μεγάλο «αγκάθι».
Η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται σφιχτή αλλά επαρκής, υποστηριζόμενη από τα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ όπως και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ επισημαίνονται με έμφαση οι μεταρρυθμίσεις ουσίας στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας οι οποίες έχουν θεσπισθεί νωρίτερα του προβλεπομένου. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Παρά τα ελαφρώς μικρότερα έσοδα, μέχρι το τέλος Ιουνίου επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί σχετικά με τις επιδόσεις, τονίζει η έκθεση, αλλά επισημαίνει αδυναμίες σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών στο τοπικό επίπεδο.
Το ΔΝΤ αναφέρεται παράλληλα στη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, σημειώνοντας πως αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, η προσπάθεια συγκρούεται με μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φοροδιαφυγής, αλλά και έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό της Εφορίας.
Η όποια πρόοδος αναμένεται να είναι σταδιακή, σημειώνει το ΔΝΤ, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αναζήτηση των εύπορων φοροφυγάδων, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν σχετικά με το κατά πόσον την όλη προσπάθεια διέπει αίσθημα δικαίου.