Με στόχο μία πολιτική «κατ’αρχήν» συμφωνία προσήλθαν στη συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οδεύοντας προς μία προσωρινή συμφωνία για την αποδέσμευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ωστόσο, η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει, υποχρεώνοντας σε αναζήτηση λύσεων εναλλακτικών στην απομείωση του χρέους.
Πάντως, η σύνθετη λύση για την Ελλάδα περιλαμβάνει μείωση του επιτοκίου δανεισμού από την ευρωζώνη, επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και την επιστροφή από την ΕΚΤ των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα.
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών
Αισιόδοξος προσήλθε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα στις σημερινές διαπραγματεύσεις βάσει και της έκθεσης της τρόικας. Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα το 2013, απάντησε ότι αυτό θα συζητηθεί απόψε και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να φύγουν τα σύννεφα της αβεβαιότητας πάνω από την ελληνική οικονομία
Αποφασισμένη κατέφθασε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως δήλωσε κατά την άφιξή της, «θα δουλέψουμε εποικοδομητικά για να βρούμε λύση για την Ελλάδα. Αυτή είναι η αποστολή μας».
Δεν συντρέχει κανένας λόγος βιασύνης για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος, υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γέρουν Ντέισελμπλουμ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι εάν υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα, θα είναι μια καλή συμφωνία.
Προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ μίλησε για ανάγκη επίτευξης «μικτής λύσης» για την Ελλάδα- καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση.
Η κ. Φέκτερ είπε ότι η ευρωζώνη θα εξετάσει κατά πόσο η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιατούμενες δράσεις και τόνισε ότι η Αυστρία τάσσεται κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να εξηγηθεί στους αυστριακούς φορολογούμενους.
Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία συνολική λύση για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «αυτή η απόφαση δεν είναι σίγουρο ότι θα ληφθεί σήμερα». Τόνισε δε, ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν την έκθεση της τρόικας, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέβλεψε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση. «Η Ελλάδα έκανε τα μαθήματα της και είναι μια καλή ευκαιρία σήμερα να υπάρξει τελική λύση».
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup πάντως προέβλεψε ότι η συζήτηση θα είναι έντονη… «Θα έχουμε ένα ενδιαφέρον debate απόψε», δήλωσε χαρακτηριστικά.