Ο δεύτερος γύρος της μεταμνημονιακής αξιολόγησης κλείνει σήμερα στην Αθήνα με το το κουαρτέτο των θεσμών αναχωρεί από την ελληνική πρωτεύουσα.
Ωστόσο πολλοί είναι οι λογαριασμοί που μένουν ανοιχτοί και ο χρόνος για να κλείσουν όλα τα μέτωπα μετρά πλέον αντίστροφα.
Στις 10 το πρωί θα γίνει μια επισκόπηση των συναντήσεων και μετά αναμένεται η έκδοση ανακοινώσεων από την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω των οποίων αναμένεται να στέλνονται κάποια πρώτα μηνύματα καθυστερήσεων προς την πλευρά της κυβέρνησης.
Οι θεσμοί θα διαμηνύουν στην Αθήνα ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου, οι εκκρεμότητες θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί προκειμένου η έκθεση της Κομισιόν η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου να μην δημιουργεί προσκόμματα στην λήψη απόφασης εκταμίευσης της δόσης των 750 εκατ. ευρώ από κέρδη ομολόγων στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Οι μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς εντοπίζονται στα εξής θέματα:
1. Διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 28ης Φεβρουαρίου, θα πρέπει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα να έχουν συμφωνηθεί τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιδοτείται η δόση του στεγαστικού δανείου. Επίσης μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα όλες οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν πάρει τη μορφή νομοσχεδίου.
2. Κατώτατος μισθός: Οι θεσμοί , με ηπιότερη τη στάση της Κομισιόν και «αυστηρότερη» αυτή του ΔΝΤ θεωρούν πως πρέπει να αποφευχθεί μια υπέρμετρη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση της επιτροπής για αυξήσεις 5%-10% , θέλοντας σύμφωνα με πληροφορίες να κινηθεί περισσότερο κοντά στο 10% παρά στο 5%. Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι μια αρνητική τοποθέτηση της Κομισιόν και του ΔΝΤ στις εκθέσεις τους για το θέμα αυτό. Κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα αρνητικό μήνυμα στις αγορές. Ηδη πάντως η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσίογλου έχει προαναγγείλει ότι ο υποκατώτατος μισθός θα καταργηθεί και ο κατώτατος θα αυξηθεί από την 1η Φεβρουαρίου με την σχετική υπουργική απόφαση να εκδίδεται την επόμενη εβδομάδα.
3. Ρύθμιση για οφειλές στην Εφορία. Προς το παρόν το σχέδιο των 120 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις Δ.Ο.Υ. παραμένει στο συρτάρι. Μολονότι το θέμα βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που είχαν φτάσει να «χτενίζουν» παράγραφο – παράγραφο όλο το κείμενο της νέας φορολογικής διάταξης για να εντοπίσουν τα αδύνατα σημεία, τελικά αυτή δεν μπήκε στο τραπέζι των συζητήσεων με τους επικεφαλής του κουαρτέτου. Το σενάριο για νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις προς την εφορία δεν εγκαταλείπεται αλλά θα έρθει αργότερα, στον κατάλληλο χρόνο και σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου και το σφράγισμα της δόσης. Όπως ανέφερε άλλωστε χθες σχετικά κυβερνητική πηγή, μέχρι τώρα δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς. Αντίθετα, η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς κριτήρια και σε έως 120 δόσεις σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο.
4. Ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τελικά δεν μηδενίστηκαν στο τέλος του 2018, όπως ήταν ο τελευταίος αναθεωρημένος στόχος και τώρα πλέον ζητείται «σαφής και ισχυρή πτωτική τάση», όπως ανέφερε χθες στέλεχος με γνώση των συζητήσεων.
5. Μεταμνημονιακές δράσεις: Οι 16 δράσεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ όπως σχετικά σημείωνε χθες κυβερνητικός παράγοντας «οι δανειστές θα ενοχληθούν αν δεν καλύψει η χώρα μας και τις 16 δεσμεύσεις».
Για τις εξελίξεις στη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στη σύνοδο του EuroWorking Group της 31ης Ιανουαρίου. Οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής πλευράς και να υπάρξει χρόνος για να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου η δεύτερη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Θα προηγηθεί γύρω στις 25 Φεβρουαρίου, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.