«Θα βρούμε ένα modus vivendi για να ασκούμε την εποπτεία των τραπεζών», δηλώνει αξιωματούχος που εμπλέκεται στην διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, ερωτηθείς για τις αρμοδιότητες του επιτρόπου της τρόικας στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο οι επίτροποι – ιδιώτες ή ελεγκτικές εταιρείες- θα αναλάβουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και θα έχουν ειδικές αρμοδιότητες. Έκαστος επόπτης θα συντάσσει τριμηνιαίες εκθέσεις τις οποίες εν συνεχεία θα στέλνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μερικώς ενήμεροι για τον ρόλο των επιτρόπων, ο οποίος πάντως δεν θα επικαλύπτει τον δικό τους εποπτικό ρόλο. «Ακόμα δεν έχουν πάρει τελικό κείμενο στα χέρια τους και δεν γνωρίζουν τις τελικές αρμοδιότητες του επόπτη της τρόικα», σημείωσε ο αξιωματούχος που εμπλέκεται στην διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων
Η τοποθέτηση επόπτη εκτιμάται πως δεν θα επιφέρει αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Ωστόσο κάποιοι θεωρούν πως θα υπάρξει αλλαγή στην εταιρική διακυβέρνηση των ιδρυμάτων καθώς οι εκθέσεις του επόπτη θα έχουν αυξημένη βαρύτητα έναντι των αποφάσεων των τραπεζικών διοικήσεων.
Υπάρχουν ωστόσο πολλοί που ήδη μιλούν για αφελληνισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων για αφελληνισμό των ελληνικών επιχειρήσεων.