Η διχογνωμία ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαίους, για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Εκτενής αναφορά γίνεται στο ότι το Eurogroup δεν έλαβε τελικά απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ οι απόψεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ και της ευρωζώνης δεν συμφώνησαν σχετικά με το σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Η Wall Street Journal αναφέρεται στις διαφορετικές απόψεις, μεταξύ των θεσμικών πιστωτών της Ελλάδας, όσον αφορά τη μείωση του χρέους της, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους. Οι δημόσιες τοποθετήσεις των αξιωματούχων, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Eurogroup, έδειξαν τη διαφωνία που επικρατεί σχετικά με το ελληνικό χρέος και τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν ώστε να αποδεσμευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Αναφέρεται, επίσης, ότι το ΔΝΤ ανθίσταται των πιέσεων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για να αποφευχθούν οι πολιτικά επώδυνες αποφάσεις για την αλλαγή των όρων της συμφωνίας. Επίσης, το ΔΝΤ πιέζει παράλληλα για τη μείωση του ελληνικού χρέους που κατέχει η ευρωζώνη.
Την ίδια στιγμή, οι New York Times κάνουν αναφορά στα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασε η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ καταγράφονται οι αποφάσεις για τη διετή επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής και το αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 33 δισ. ευρώ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετέθεσαν ωστόσο για τις 20 Νοεμβρίου την λήψη απόφασης για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, παρέχοντας έτσι τον αναγκαίο χρόνο στους διεθνείς πιστωτές και στα εθνικά κοινοβούλια να αξιολογήσουν την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των δεσμεύσεών της.
Σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να δοθεί διετής επιμήκυνση στην Ελλάδα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, δεσμευόμενοι ότι θα καλύψουν την πρόσθετη χρηματοδότηση. Οι υπουργοί Οικονομικών, όπως υπογραμμίζεται, ανέβαλαν ωστόσο για τις 20 Νοεμβρίου τη λήψη απόφασης για τον τρόπο κάλυψης των πρόσθετων οικονομικών αναγκών της Ελλάδας που ανέρχονται στα 32,6 δισ. ευρώ, ενώ δεν κατέστη σαφές εάν θα συνεχιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση της χώρας.
Οι πιστωτές της Ελλάδας, με πρώτη τη Γερμανία επέλεξαν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας, με στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας και της εξόδου της από το ευρώ, σημειώνεται.