Σε βάθος χρόνου προέβλεψε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης, τονίζοντας ότι άμεσα αποτελέσματα στη μείωση των τιμών δεν μπορούν να υπάρξουν καθώς το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο.
«Θα υπάρξει ανακούφιση στο καλάθι της νοικοκυράς σε βάθος χρόνου. Άμεσα αποτελέσματα δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν είναι θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν είμαστε Επιτροπή Τιμών. Συμβουλευτικές αρμοδιότητες έχουμε όχι θεσμικές. Πρέπει όλοι οι φορείς, πολιτεία και πολίτες να συνεργαστούν. Χρειάζεται χρόνος για να ομαλοποιηθεί η αγορά από στρεβλώσεις δεκαετιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριτσάκης ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για το θέμα της ακρίβειας.
Ο κ. Κυριτσάκης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα καρτέλ και τόνισε πως στο μικροσκόπιο της Επιτροπής είναι 30 εταιρείες που ελέγχονται.
Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής αναφέρθηκε και στο θέμα της συγχώνευσης Aegean και Olympic Air σημειώνοντας ότι το θέμα εκκρεμεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ άφησε αιχμές για παρεμβάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Στο πρώτο στάδιο, όταν έγινε η αίτηση συγχώνευσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού την απέρριψε. Έδωσα εντολή να γίνει έλεγχος στα στοιχεία. Ο υπουργός έσπευσε να πει ο ίδιος ότι θα γίνει έλεγχος. Πήγαμε, βρήκαμε τα συρτάρια άδεια. Μόνιμη παράκληση προς τους προκατόχους υπουργούς Ανάπτυξης είναι κύριοι μην μου καίτε τις υποθέσεις».
Κληθείς να σχολιάσει την αποκρατικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Όλους μας ξενίζει το τίμημα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση όπως της Εμπορικής Τράπεζας που ήταν στον ιδιωτικό τομέα και πουλήθηκε για ένα ευρώ. Και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου μας ξενίζει. Κυρίως γιατί συντομεύτηκαν οι χρόνοι. Αλλά σε κάθε περίπτωση αν υπήρχε πρόβλημα μεριδίων, που εκεί είναι και η αρμοδιότητα μας, δεν θα κάναμε πίσω».
Αναφερόμενος στο θέμα των καυσίμων, σημείωσε την αύξηση φόρων που από 9% έφθασε στο 40% ενώ αναγνώρισε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει ελέγχους στα κατά τόπους πρατήρια γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλοι είναι οργανωμένοι και για κάτι που δεν μπορείς να αποδείξεις δεν μπορείς να μιλάς. Για αυτό και προτείναμε ρυθμιστικά μέτρα όπως την απελευθέρωση του επαγγέλματος αλλά και να μπαίνει κοστολόγιο τιμών».
«Ζούμε την αγωνία του κόσμου γιατί πράγματι, είναι υψηλές οι τιμές και δεν πέφτουν στα είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και καύσιμα. Το θέμα όμως των τιμών είναι αρμοδιότητα της εκάστοτε διεύθυνσης του υπουργείου Εμπορίου, για να οδηγήσει σε συνθήκες ανταγωνισμού και στις ισορροπίες ώστε να πέσουν οι τιμές», σημείωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής.
«Κάνουμε παρεμβάσεις θεσμικές μέσα στο ρόλο και την αποστολή μας για να αρθούν αυτά τα προβλήματα. Με την βοήθεια της πολιτείας και την συνδρομή του κόσμου μπορούν τα εμπόδια να αρθούν. Ως επιτροπή Ανταγωνισμού ζητήσαμε θεσμική άμεση παρέμβαση στα κλειστά επαγγέλματα Έχουμε εκδώσει δεκάδες γνωμοδοτήσεις για άνοιγμα επαγγελμάτων. Αυτά όλα μπορούν να μειώσουν τις τιμές», τόνισε ενώ έφερε ως παράδειγμα δύο περιπτώσεις λέγοντας:
«Για βρεφικό γάλα. Είπαμε δεν πρέπει να είναι αποκλειστικότητα των φαρμακείων αλλά να είναι και στα σούπερ μάρκετ. Η τιμή μείωσης μεσοσταθμικά είναι της τάξεως του 22%. Στο αλεύρι, είχαν ζητήσει αύξηση 35%, ενεργοποιήσαμε ασφαλιστικά μέτρα και τους αναγκάσαμε να άρουν την πρόταση τους και περιορίστηκαν σε ποσοστό υποφερτό».
Ιδιαίτερα δεικτικός ήταν στο θέμα των καρτέλ λέγοντας χαρακτηριστικά: Κανείς δεν έχει, ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μαγικό ραβδί να λέει βρείτε τα. Δεν έχω το μαγικό ραβδάκι να λέω καρτέλ βγες έξω. Δυο φορές ήμασταν τυχεροί και βρήκαμε στοιχεία από 200 εταιρείες περίπου που ελέγξαμε. Αν δεν υπάρξουμε τυχεροί να πάμε βρούμε στοιχεία χωρίς να έχουν προειδοποιηθεί δεν έχουμε αποτέλεσμα. Πρέπει να έχουμε στοιχεία και γι αυτό θέλουμε την συνδρομή του κόσμου».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή χαμηλών προστίμων, ο κ. Κυριτσάκης αφού σημείωσε ότι πέρσι η Επιτροπή επέβαλε συνολικά 64 εκ. ευρώ και ότι προτείνεται το κλείσιμο επιχείρησης μόνο σε «τρανταχτές εξόφθαλμες περιπτώσεις, τόνισε:
«Δεν επιτρέπεται να εξοντώνουμε τις επιχειρήσεις. Αν μια επιχείρηση είναι για βούλιαγμα δεν μπορείς να την στείλεις σε πτώχευση. Δεν είναι λύση.
Έχουμε επιβάλει σε σοβαρές επιχειρήσεις πρόστιμα. π.χ επιδικάσαμε στην Vivartia 6 εκ. στην Coca Cola 8 εκ. ευρώ. Από το σύνολο των περιπτώσεων που επιδικάζονται εισπράττεται το 57% των προστίμων. Είναι ένα καλό ποσοστό και αποτελεί πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από τα 300 εκ. πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και έχουν επιδικαστεί εισπράχθηκαν τα 151 εκ. ευρώ.