Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε, σήμερα, σαφές ότι τις νέες δεσμεύσεις, που συμφωνήθηκαν μόλις χθες Κυριακή στη Βασιλεία της Ελβετίας για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αποφευχθεί η καταφυγή στο φορολογούμενο στην περίπτωση και νέας κρίσεως, είναι «έτοιμη» να τις μετατρέψει σε δίκαιό της.
Οι ρυθμιστικές Αρχές Τραπεζικής Εποπτείας, από 27 κράτη, όπως και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ε.Ε. συνήλθαν χθες στη Βασιλεία και συμφώνησαν σε ένα κείμενο, που αποσκοπεί στην πρόληψη νέας κατάρρευσης στον τραπεζικό τομέα, επικρινόμενο πάντως από πολλούς τραπεζίτες. Το κείμενο δεν είναι μεν δεσμευτικό, όμως πάγια υιοθετείται από τους ενδιαφερόμενους σε όλον τον πλανήτη.
Κυρίως το κείμενο αυτό αφορά τα ίδια κεφάλαια, που το ελάχιστο ποσοστό τους «Tier 1» θα πρέπει να αυξηθεί από 4% σε 6% έως την πρώτη Ιανουαρίου 2019 ενώ ο δείκτης για τη μέτρηση της χρηματο-πιστωτικής ευρωστίας των τραπεζών θα πρέπει να αυξηθεί στο ίδιο διάστημα από 2% σε 4,5%.
Ιδιοκτήτες μεγάλων τραπεζών φοβούνται κυρίως ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα τους υποχρεώσουν να «συγκεντρώσουν» κολοσσιαία κεφάλαια…
Το ζήτημα αυτό θα επανεξεταστεί κατά τη σύνοδο των «20» (Οκτώ πλουσιοτέρων κρατών και 12 αναδυόμενων οικονομιών) τις 11-12 Νοεμβρίου, στη Σεούλ.
Η Επιτροπή στις Βρυξέλλες διευκρίνισε σήμερα ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα προτείνει νέα νομοθεσία στο πεδίο αυτό, «λαμβάνοντας υπ’ όψη της τις αποφάσεις που θα έχουν λάβει σχετικά οι 20».
Η σχετική δέσμευση αναλήφθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, που εκτίμησε ότι «μέσα στο Νοέμβριο, θα μελετηθούν οι επιπτώσεις των μέτρων για τις τράπεζες της ΕΕ».
Πιθανολογείται, στο μεταξύ, στους τραπεζικούς κύκλους ότι, οι ΗΠΑ θα είναι ελαστικότερες στις νέες αυτές ρυθμίσεις, προκαλώντας «πρόβλημα ανταγωνιστικότητας» για τις τράπεζες της ΕΕ.