Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ το 2013 εξέφρασε σε δηλώσεις του στο CNBC ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

«Θα είναι έκπληξη εάν η Ελλάδα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης το 2013» αναφέρει ο κ.Λαπαβίτσας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί την ευρωπαϊκή πειθαρχία και να παραμείνει προσκολλημένη σε μια ατελείωτη σειρά τιμωρητικών μέτρων λιτότητας.

Αντίθετα προτείνει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της. Ο κ.Λαπαβίτσας κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι εξαιτίας των κακών χειρισμών τους στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας δημιούργησαν ένα «τέρας» ενώ επισημαίνει ότι οι προσπάθειες για τη διάσωση της πιο προβληματικής οικονομίας της Ευρώπης δεν θα αποδώσουν.

«Εκτιμώ ότι σύντομα θα υπάρξει πολιτική και κοινωνική αναταραχή, εκτός και αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ» επισημαίνει ο κ.Λαπαβίτσας, υπογραμμίζοντας ότι τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας προβλέπουν περικοπές ύψους 9,4 δισ. ευρώ σε συντάξεις, μισθούς και κοινωνικές παροχές.