Περισσότερο από 34 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι άνεργοι εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της επακόλουθης ύφεσης εκτιμά η Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO) η οποία συνδιοργανώνει με το ΔΝΤ την Συνδιάσκεψη του Όσλο με θέμα «Οι προκλήσεις της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής».
Η ILO θεωρεί επίσης ότι η κρίση έχει επιφέρει δυσβάστακτες συνέπειες στην εργασία και την μείωση της φτώχειας, ενώ η καταπολέμηση της ανεργίας και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας για όλους θεωρείται ως πρώτη προτεραιότητα, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναδύεται από την ύφεση.
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης συγκεντρώνεται στις αναπτυγμένες οικονομίες, όπου τα ποσοστά ανεργίας αυξήθηκαν δραματικά από το 2008, όμως επισημαίνεται ο κίνδυνος των πολύ σοβαρών συνεπειών που μπορεί να έχουν και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες η ανεργία και η υποαπασχόληση, καθώς αυτές οι οικονομίες δεν έχουν την δυνατότητα μεγάλης κοινωνικής πρόνοιας ώστε να συγκρατήσουν το βασικό επίπεδο ζωής.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να οδηγηθούν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ως αποτέλεσμα της κρίσης, και έτσι να υπάρξει οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες που κατέβαλαν πρόσφατα ώστε να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους.
Η υψηλή ανεργία και η υποαπασχόληση έχουν υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί, ενδέχεται να απομυζήσει κάθε ικμάδα ανάκαμψης.
Η φετινή συνδιάσκεψη του Όσλο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των κρίσιμων πολιτικών ερωτημάτων που θέτει η απότομη αύξηση της ανεργίας, και τα αιτημάτων για επιστροφή στην ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας.
Η συνδιάσκεψη που διοργανώνεται από τον Νορβηγό πρωθυπουργό Γιένς Στόλτενμπεργκ φέρνει σε επαφή ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους για θέματα εργασίας, ηγέτες επιχειρήσεων και γνωστούς οικονομολόγους που θα συζητήσουν για αντιμετώπιση της ανεργίας.
Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Χουάν Σομαβία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Α. Παπανδρέου, η πρωθυπουργός της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Εργασίας του ΗΒ Ντάνκαν Σμιθ και η γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων, Σάραν Μπάροου.
«Ιστορική» χαρακτήρισε την 13η Συνδιάσκεψη του Όσλο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Κάν καθώς «για πρώτη φορά συνεργάζονται το ΔΝΤ και η ILO που ενίοτε έχουν διαφορετική οπτική αλλά τον ίδιο σκοπό: την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλου».
Ο κ. Στρος Καν περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την άνοδο της ανεργίας παγκοσμίως και έκανε λόγο για «αληθινή τραγωδία» σε ότι αφορά το ανθρώπινο κόστος, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.
«Δεν πρέπει να υποτιμάμε ότι (θα υπάρξει) μια γενιά αποκομμένη από την αγορά εργασίας με βαθμιαία απώλεια δεξιοτήτων και κινήτρων» είπε, χαρακτηριστικά ο κ. Στρος Κάν.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ανεργία χειροτερεύει και την κοινωνική θέση των ανέργων, ενώ μειώνει και την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και την δημοκρατία, προσθέτοντας ότι «όσο λιγοστεύει η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, οι άνθρωποι μπορούν να στραφούν σε μη-παραγωγικές ή και βίαιες δραστηριότητες, που πιθανόν να οδηγήσουν στην αστάθεια, την κατάρρευση της δημοκρατίας, ακόμα και στον πόλεμο».
«Είναι κάτι περισσότερο από τον κίνδυνο της μακροοικονομικής σταθερότητας, η σταθερότητα του κόσμου μας είναι σε κίνδυνο» είπε ο κ. Στρος Κάν, προσθέτοντας ότι «η κρίση δεν θα έχει ξεπεραστεί έως ότου μειωθεί η ανεργία».
«Απαιτείται παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη» τόνισε από την μεριά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα αντιμετώπιση της παραγωγικότητας και της κοινωνικής προστασίας.
Ο κ. Θαπατέρο τόνισε ότι η εκπαίδευση (των ανέργων) είναι «πάνω απ’ όλα», λέγοντας χαρακτηριστικά «αν (ο άνεργος) εκπαιδεύεται, δουλεύει για τη χώρα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατ’ ευθείαν παροχή κοινωνικής προστασίας στον ίδιο τον εργάτη, παρά στην εργασία.
Στην αναγκαιότητα θέσπισης σταθερών κανόνων πολιτικής ανεξαρτήτως του αν μια οικονομία είναι σε κρίση ή όχι, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, θεωρώντας εξίσου σημαντικά την συνεχή μετεκπαίδευση των ανέργων και τις πολύ μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην διακυβέρνηση των κρατών.