Ανοδική πορεία, από το 2013, αναμένεται να ακολουθήσουν οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές (ΤΑΑ), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young «Rapid-Growth Markets Forecast: Autum 2012», παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις 25 κορυφαίες ΤΑΑ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι ΤΑΑ αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 4,5% φέτος και 5,5% το 2013, ενώ δείχνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιταχυνθούν, κατά τα επόμενα δυο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα σταθεροποιηθεί, η ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα επιταχυνθεί και οι ΤΑΑ θα εξακολουθήσουν να χαλαρώνουν σταδιακά τη νομισματική τους πολιτική.

Η Ernst & Young αναφέρει ότι οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας θα επηρεασθούν από τη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, ενώ η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα πληγούν έντονα από τη συνεχιζόμενη κρίση της Ευρωζώνης. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να ανακάμψουν στις περισσότερες χώρες, το 2013.

Σύμφωνα με την Ernst & Young, η εγχώρια ζήτηση υποκαθιστά τις εξαγωγές ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης σε πολλές ΤΑΑ. Καθώς οι ανησυχίες για μία ενδεχόμενη υπερθέρμανση υποχωρούν, οι κυβερνήσεις σε ορισμένες ΤΑΑ λαμβάνουν μέτρα, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Η έκθεση προβλέπει την αύξηση της δραστηριότητας μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Ευρώπη από εθνικούς και περιφερειακούς «πρωταθλητές», με σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα από την Ασία και αλλού, με στόχο να βελτιώσουν τη δυνατότητά τους να ανταγωνισθούν τους Δυτικούς ανταγωνιστές τους.

Οι τιμές των εμπορευμάτων και οι ανατιμήσεις νομισμάτων ενδέχεται να επιβαρύνουν την ανάπτυξη
Ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου, από το 2013, η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη σε αρκετές ΤΑΑ, όπως αναφέρει η Ernst & Young.

Σύμφωνα, τέλος, με τα ευρήματα της έρευνας σε 25 χρόνια, οι BRIC – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα – θα συγκαταλέγονται στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η Ινδονησία στις δέκα μεγαλύτερες, ενώ η Νότια Αφρική και η Νιγηρία στις 20 μεγαλύτερες. Η Τουρκία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα και η Σαουδική Αραβία θα έχουν και αυτές ανεβεί σημαντικά στην κατάταξη.