Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την επιλογή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, Ιβ Μερς ως μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πλήρη απουσία γυναικών στο θεσμικό αυτό όργανο.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν εξαιρετικά αμφίρροπο, καθώς την υποψηφιότητα του Μερς καταψήφισαν 325 ευρωβουλευτές, κυρίως από τα κεντρώα και αριστερά κόμματα, ενώ υπέρ του τάχθηκαν 300 συνάδελφοί τους, ως επί το πλείστον από τη δεξιά πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο αντιτίθεται στην εκλογή ενός μέλους του ΔΣ της από την ίδρυση της ΕΚΤ το 1998.

Έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις, που κάποιες φορές υπήρξαν θυελλώδεις, οι ευρωβουλευτές έκαναν πράξη την απειλή τους, εκτιμώντας πως η παρουσία μίας γυναίκας μεταξύ των 23 μελών του ΔΣ της ΕΚΤ είναι επιτακτική ανάγκη.

Καθώς η ψήφος του Ευρωκοινοβουλίου συμβουλευτικό και μόνον ρόλο έχει στον διορισμό του Μερς, οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ έχουν την επιλογή είτε να την δεχθούν, είτε να την προσπεράσουν και να επιβεβαιώσουν την επιλογή του κεντρικού τραπεζίτη.