Πέρασε το σκόπελο των τοπικών εκλογών ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, αυξάνοντας μάλιστα την πλειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος στην Γαλικία, καθώς οι Ισπανοί αποφάσισαν προφανώς να δώσουν άλλη μία ευκαιρία σε μία κυβέρνηση που εξελέγη πριν από μόλις 10 μήνες.

Οι χθεσινές εκλογές στη Γαλικία και τη χώρα των Βάσκων θεωρούνταν πολύ κρίσιμο τεστ για το Ραχόι που εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να προσφύγει σε ευρωπαϊκή βοήθεια για τη διάσωση της οικονομίας υπογράφοντας νέο μνημόνιο, παρά τα μέτρα που έχει ήδη λάβει.

Το Λαϊκό του Κόμμα κέρδισε τις 41 από τις 75 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου της Γαλικίας, προπύργιο της δεξιάς, με τους Σοσιαλιστές να αποδυναμώνονται σημαντικά.

Στη χώρα των Βάσκων όπου τα ποσοστά του είναι ούτως ή άλλως αδύναμα, το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων κέρδισε 27 έδρες και θα προχωρήσει σε συμμαχίες για να σχηματίσει τοπική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές, με τις εκλογές να έχουν τελειώσει, ο Ραχόι μπορεί να αποφασίσει αν θα αναζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια τεστάροντας τους νέους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για μία οικονομία που έχει το διπλάσιο μέγεθος από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μαζί.