«Εμπιστευτικά και απόρρητα είναι τα στοιχεία που τηρούνται στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και περιέχουν τα τραπεζικά εμβάσματα που διενεργήθηκαν στην αλλοδαπή κατά τη χρονική περίοδο 2009-2012», επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τα στοιχεία αυτά προορίζονται αυστηρά για φορολογικούς ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται τα διακινηθέντα ποσά από τα δηλωθέντα εισοδήματα των πολιτών, αποτελούν στοιχεία του φακέλου που έχουν σχέση με τη φορολογία και ως απόρρητα δεν μπορεί να διατεθούν στους βουλευτές.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος έχει επισημάνει ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε λίστα που πριν από ένα χρόνο παραδόθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών και περιείχε στοιχεία για εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2010 καθώς η λίστα αυτή αφορούσε 1.500 πρόσωπα, ενώ τώρα ελέγχονται περίπου 54.000 πρόσωπα για εμβάσματα στο εξωτερικό.
Όπως εξηγεί ο κ. Μαυραγάνης, το CD που περιέχει ονόματα τα οποία κατά τα έτη 2009-2012 εξήγαγαν εμβάσματα, έχει δοθεί προς επεξεργασία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ, και μετά την επεξεργασία του θα είναι δυνατό να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αναντιστοιχίες. Επισημαίνει επίσης ότι η λίστα στην οποία αναφέρεται ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ αφορά πρόσωπα που εξήγαγαν χρήματα στο εξωτερικό τα έτη 2009-2010, ενώ το CD περιλαμβάνει πρόσωπα που εξήγαγαν χρήματα στην αλλοδαπή τα έτη 2009-2012.