Το δημόσιο χρέος που έχει συσσωρευθεί από τις πλούσιες χώρες πλησιάζει τα επίπεδα που υπήρχαν σε καιρό πολέμου, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμώντας πως αυτό το «εμπόδιο» δεν θα μπορέσει να ξεπεραστεί παρά μόνο αν πάρουμε «ένα στενό μονοπάτι».
«Το πιο μεγάλο εμπόδιο (για την ανάπτυξη) θα είναι αναμφίβολα η τεράστια κληρονομιά που αφήνει το δημόσιο χρέος, το οποίο φτάνει τώρα κατά μέσο όρο το 110% (του ΑΕΠ) στις ανεπτυγμένες χώρες, σχεδόν επίπεδο καιρού πολέμου», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Τόκιο μιλώντας σε αντιπροσώπους 188 χωρών μελών του ΔΝΤ, που συνεδριάζουν σε ολομέλεια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, το δημόσιο χρέος στις ανεπτυγμένες χώρες πρόκειται να υπερβεί φέτος το 110% και το 2013 το 113%. Στην Ιαπωνία η αναλογία αυτή επρόκειτο να φτάσει το 2011 το 236,6%.
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η αντιμετώπιση αυτού του χρέους με μια υποτονική ανάπτυξη θα είναι «απίστευτα δύσκολη» και είναι απαραίτητο να βρεθεί «ο σωστός ρυθμός» μείωσης των ελλειμμάτων. «Είναι ένα στενό μονοπάτι, πιθανόν ένα μακρύ μονοπάτι για το οποίο δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι», τόνισε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε εξάλλου και πάλι να μεταρρυθμιστεί ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που «εξακολουθεί να μην είναι πιο ασφαλές» απ’ ό,τι ήταν τη στιγμή της χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, που προκάλεσε το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
«Οι συνεχείς υπερβολές και τα σκάνδαλα δείχνουν πως η κουλτούρα (του χρηματοπιστωτικόυ συστήματος) δεν έχει πραγματικά αλλάξει», δήλωσε η Λαγκάρντ.
Το σύστημα «είναι ακόμη υπερβολικά περίπλοκο, οι δραστηριότητες εξακολουθούν να είναι υπερβολικά συγκεντρωμένες σε μεγάλα ιδρύματα», διευκρίνισε προσθέτοντας πως το φάσμα των τραπεζών «που είναι υπερβολικά μεγάλες για να πτωχεύσουν συνεχίζει να στοιχειώνει τον τομέα».