Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε στο 6,8% του ΑΕΠ της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, ένα μέγεθος για το οποίο η χώρα, που ήδη βρίσκεται υπό δανειακό καθεστώς βάσει της συμφωνίας με το ΔΝΤ και την ΕΕ, έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει στο 5% έως τα τέλη του τρέχοντος έτος, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό ινστιτούτο στατιστικών ερευνών (INE).
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι δανειστές της Πορτογαλίας έχουν συμφωνήσει να δώσουν παράταση ενός συμπληρωματικού έτους στη χώρα στην προσπάθειά της να ανατάξει τα δημοσιονομικά της, αξιώνοντας συνάμα από αυτήν να ελαττώσει στο 5% του ΑΕΠ το έλλειμμά της, έναντι 4,5% της προηγούμενης προϋπόθεσης. Επίσης της παραχώρησαν τη δυνατότητα μείωσης του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 3% που προέβλεπε το αρχικό μνημόνιο δανεισμού το 2011.
Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο «οι ανάγκες χρηματοδότησης (της δημόσιας διοίκησης) διαμορφώθηκαν στο 6,8%του ΑΕΠ, έναντι 8,2% της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι», δηλ. καταγράφηκε άνοιγμα 5,597 δισεκ. ευρώ αντί 6,934 δισεκ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΙΝΕ.
Παρά την «σαφή μείωση των τρεχουσών δαπανών», οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση έχουν πληγεί από μία «αρνητική εξέλιξη στα τρέχοντα έσοδα», εξηγεί το Ινστιτούτο.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, το έλλειμμα της Πορτογαλίας είχε επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, φθάνοντας το 7,9% του ΑΕΠ.
Το 2011 η Πορτογαλία είχε κατορθώσει να καταγράψει δημόσιο έλλειμμα ίσο με 4,2%, χάρη στην εφαρμογή σκληρών μέτρων, χωρίς τα οποία το έλλειμμα θα έφθανε κοντά στο 8%.
Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ πρόσφατα δήλωσε πως σκοπεύει να προωθήσει επιπλέον μέτρα ελέγχου των δαπανών και αύξησης της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας και των εσόδων, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο για έλλειμμα 5% στα τέλη του έτους.