Αποφασισμένη να περικόψει το εργασιακό κόστος στον ΟΤΕ, καταργώντας τους όρους της χρονολογούμενης από το 1999 συλλογικής σύμβασης, που αφορούν σε χρονοεπιδόματα και «ωριμάνσεις», παραμένει η διοίκηση του ΟΤΕ.
Πάντως, ο Οργανισμός συνεχίζει κανονικά το επενδυτικό του πρόγραμμα, προϋπολογισμού 350-450 εκατ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια στη σταθερή τηλεφωνία, ενώ παλεύει να ανακτήσει το παλαιότερο μερίδιό του -γύρω στο 50%, έναντι 46% σήμερα- στην πίτα του γρήγορου Ιντερνετ (ευρυζωνικότητα), ώστε να καλύψει τις απώλειες εσόδων από τις παραδοσιακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Ο ΟΤΕ, που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τη δορυφορική τηλεόραση μέχρι τα Χριστούγεννα και εκτιμάται ότι θα έχει περαιώσει τα πρώτα δίκτυα «οπτικών ινών στο ΚΑΦΑΟ» (τεχνολογία VDSL) εντός του 2010, καλείται να αντιμετωπίσει και τη συνεχή διαρροή πελατών προς τους ανταγωνιστές του: από την αρχή του 2010 υπολογίζεται ότι έχει χάσει 250.000 πελάτες, εκ των οποίων οι 130.000 μόνο το τελευταίο τρίμηνο, ενώ αυτή η διαρροή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί αμείωτη και στο επόμενο τετράμηνο, με τις «ευλογίες» της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), όπως υποστήριξε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Βουρλούμης.
Αναλυτικότερα, στη διάρκεια γεύματος προς τους δημοσιογράφους, ο κ.Βουρλούμης επεσήμανε ότι «θα επιδιωχθεί νέο εργασιακό καθεστώς, κατόπιν διαπραγματεύσεων με την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Το εργασιακό κόστος αντιστοιχεί σήμερα στο 33% των εσόδων του οργανισμού, έναντι μέσου όρου 22% στην Ευρώπη, λόγω μη ορθής κατανομής προσωπικού και παρελθοντικών όρων, όπως τα χρονοεπιδόματα και οι ωριμάνσεις, που νομοτελειακά αυξάνουν το κόστος και πρέπει να καταργηθούν για να παραμείνει υγιής ο ΟΤΕ».
Πρόσθεσε ότι η διοίκηση δεν έχει αυταπάτες ότι η αλλαγή αυτή θα γίνει εύκολα, αλλά «δεν υπάρχει επιλογή». Κατά τον κ. Βουρλούμη, στον ΟΤΕ υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, ιδίως στις υπηρεσίες γραφείων, ενώ είναι πολύ προτιμότερο να υποστούν όλοι οι εργαζόμενοι θυσίες, παρά να έρθει η εποχή που κάποιοι θα αναγκαστούν να φύγουν, αφού «προς τα εκεί πάει η τάση».
Η ΕΕΤΤ ευνοεί σκανδαλωδώς τον ανταγωνισμό
Ο κ. Βουρλούμης εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά αιχμές κατά της ΕΕΤΤ, υποστηρίζοντας ότι ευνοεί σκανδαλωδώς τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ, αφού ουσιαστικά τον εξαναγκάζει να τιμολογεί τα προϊόντα του μέχρι και 40% ακριβότερα.
Σε σχέση με τις επενδύσεις σημείωσε ότι, αν και ο ΟΤΕ υπέστη φοροεπιδρομή, που αφαίρεσε περίπου 150 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του, θα κάνει θυσίες σε άλλα επίπεδα (π.χ, μερίσματα), ώστε να μην ανακόψει τον ρυθμό του επενδυτικού του προγράμματος, που εστιάζεται στις νέες δραστηριότητες και τις υπηρεσίες τρίτης γενιάς.
Επενδύσεις 100 εκατ. σε οπτικές ίνες την επόμενη τριετία
Αναφερόμενος στα έργα VDSL επεσήμανε ότι η εγκατάσταση της «οπτικής ίνας στο ΚΑΦΑΟ» αρχίζει από την ανατολική Μακεδονία-Θράκη και συγκεκριμένα από τις πόλεις Ξάνθη, Σέρρες, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, όπου τον «Νοέμβριο-Δεκέμβριο θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία περάτωσης του έργου».
Διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει για τον ίδιο λόγο και με τρεις δήμους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με τον δήμο Ζωγράφου στην Αθήνα, ενώ οι συνολικές προγραμματισμένες επενδύσεις σε οπτικές ίνες ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία.
Κατά τον ίδιο, η όλη προσπάθεια ξεκίνησε από τη Β.Ελλάδα γιατί εκεί «βρέθηκαν φωτισμένοι και συνεργάσιμοι τοπικοί άρχοντες» και ο ΟΤΕ «πηγαίνει εκεί που οι δήμαρχοι τον καλοδέχονται χωρίς ανταλλάγματα».
Ο ΟΤΕ προγραμματίζει επίσης εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων του: αν και κανένα από τα τρία δίκτυα (OTE Shop, Cosmote και Γερμανός) δεν θα υποστείλει την ταμπέλα του, ωστόσο τα καταστήματα, σε ποσοστό 25%-30%, θα μπορούσαν είτε να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές είτε οι ανθρώπινοι πόροι τους να κατανεμηθούν σε άλλα σημεία πώλησης.
Ζητείται αγοραστής για το 20% της Telekom Srbija
Ο κ.Βουρλούμης επεσήμανε ακόμη ότι ο όμιλος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να πωλήσει το 20% που κατέχει στη σερβική τηλεπικοινωνιακή εταιρία Telekom Srbija (επένδυση που είχε αποτιμηθεί στα 155 εκατ. ευρώ όταν έγινε, αλλά τώρα αναμένεται να αποδώσει πολύ υψηλότερα έσοδα).
Κατά τον ίδιο, και η κινητή στη Ρουμανία πάει καλά και η ελπίδα είναι ότι μελλοντικά θα εξελιχθεί σε μία από τις δυνάμεις του ΟΤΕ, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και η Βουλγαρία. Αντίθετα, στην Αλβανία, τα κάποτε «τερατωδώς υψηλά» περιθώρια κέρδους έχουν περιοριστεί σημαντικά, εξαιτίας και του ισχυρού ανταγωνσιμού από τις Vodafone και Εagle Mobile (τουρκική εταιρία).