Όπως δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα Χοακίν Αλμούνια, η ευρωζώνη δεν θα επιβάλλει νέους οικονομικούς όρους στην Ισπανία αν ζητήσει βοήθεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όμως είναι πιθανό να γίνουν πιο αυστηρές οι προθεσμίες για την εφαρμογή και την υιοθέτηση αποφάσεων.

«Οι όροι για την παροχή βοήθειας δεν θα διαφέρουν από αυτούς που είναι ήδη γνωστοί», δήλωσε ο Αλμούνια σε ισπανούς δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες.

«Πρακτικά όλοι οι όροι θα συμβαδίζουν με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας», πρόσθεσε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Όμως είναι πιθανό να ζητηθεί από την Ισπανία να «υιοθετήσει ή να εφαρμόσει αποφάσεις» με πιο αυστηρές διορίες, επεσήμανε ο Αλμούνια.

Το Σαββατοκύριακο ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν είχε επίσης σημειώσει ότι δεν θα επιβληθούν νέοι όροι στην Ισπανία και την Ιταλία. Παρόλα αυτά, οι χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια θα πρέπει να καταρτίσουν «ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ορίζει η ΕΕ, είχε προσθέσει μιλώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αποκάλυψε την Πέμπτη σχέδια για εν δυνάμει απεριόριστες αγορές ομολόγων διάρκειας έως τριών χρόνων που εκδίδονται από χώρες οι οποίες ζητούν ευρωπαϊκή βοήθεια και πληρούν αυστηρούς όρους στην εσωτερική πολιτική.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν έχει ανακοινώσει αν η χώρα του θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΚΤ, όμως πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι θα το πράξει μέσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.