Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε από «σταθερές» σε «αρνητικές» τις προβλέψεις της για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξηγώντας ότι βασίζεται στα αρνητικά προγνωστικά για μεγάλες χώρες της ΕΕ όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και η Βρετανία και η Ολλανδία, που αντιπροσωπεύουν το 45% της οικονομικής δραστηριότητας της Ένωσης.
Ο οίκος προειδοποιεί ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεσοπρόθεσμα, αν και προς το παρόν διατηρεί το «Aaa».
Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε στις 23 Ιουλίου σε «αρνητική» την πρόβλεψη αξιολόγησης της Γερμανίας της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, των χωρών που βαθμολογούνται με «Aaa», εξαιτίας της «αυξανόμενης αβεβαιότητας» για την έκβαση της κρίσης στην ευρωζώνη. Τότε ο Moody’s είχε ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει «στο τέλος του τρίτου τριμήνου» το τριπλό A της Γαλλίας και της Αυστρίας, δύο χωρών που έχουν τεθεί σε αρνητική προοπτική από τον Φεβρουάριο. Το τριπλό A της Βρετανίας τελεί υπό αρνητική προοπτική από τον Δεκέμβριο.
Αναγνωρίζοντας ότι η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενισχυθεί χάρις στα «διαρθρωτικά μέτρα» που εφαρμόζονται, ο οίκος θεωρεί ότι είναι εύλογο να βασισθεί στην αρχή ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της ΕΕ είναι η ίδια με τις χώρες μέλη της που έχουν την υψηλότερη αξιολόγηση.
Ο Moody’s εξηγεί ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της ΕΕ, εάν υποβαθμίσει την αξιολόγηση ορισμένων μελών της, και προειδοποιεί ότι θα είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητος» ως προς μεταβολές στην αξιολόγηση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας.
Η αποδυνάμωση της δέσμευσης χωρών μελών απέναντι στην ΕΕ ή μεταβολές στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ προς μία λιγότερο συνετή διαχείριση θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις, προειδοποιεί στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δανείζεται από τις αγορές στο όνομα της ΕΕ για να δανείζει με τη σειρά της κράτη μέλη της Ένωσης, κυρίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που υποστηρίζει τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης ο εγγυητής ορισμένων δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.