Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά μετά την υποβάθμιση των προοπτικών της ιαπωνικής οικονομίας από την κυβέρνηση της χώρας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 καταγράφει απώλειες 0,5%, ενώ η ισοτιμία του ευρώ σημειώνει άνοδο 0,18% και διαμορφώνεται στα 1,2522 δολάρια.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Stoxx Europe 600 παρουσιάζει αύξηση κατά 15% μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να διατηρηθεί το ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ρόιτερς, οι επενδυτές βρίσκονται σε επιφυλακτική διάθεση λόγω του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος και της αβεβαιότητας για τα σχέδια της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους με την αγορά κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Οι αγορές αναμένουν και το αποτέλεσμα από τη σύνοδο κεντρικών τραπεζιτών και οικονομολόγων την ερχόμενη Παρασκευή στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, το οποίο θα μπορούσε να διαφωτίσει για τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), καθώς και την έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η ιαπωνική κυβέρνηση υποβάθμισε την άποψή της για την ιδιωτική κατανάλωση, την οικοδομική δραστηριότητα, τις εξαγωγές, τις εισαγωγές και τη βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, ενώ υποβάθμισε και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Το Τόκιο ανακοίνωσε ότι οι κίνδυνοι που απειλούν την ιαπωνική οικονομία περιλαμβάνουν «μία περαιτέρω επιβράδυνση των άλλων οικονομιών και μεγάλες διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ κ. Γεργκ Άσμουσεν δήλωσε χθες ότι η Φρανκφούρτη θα διαμορφώσει το νέο πρόγραμμα για την αγορά κρατικών ομολόγων με τρόπο, ώστε να διαλύσει τις ανησυχίες ότι θα πρόκειται για πρόγραμμα χρηματοδότησης των κρατών, ενώ τόνισε ότι θα διασφαλισθεί ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες που θα βοηθηθούν να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους με την αγορά των ομολόγων τους στη δευτερογενή αγορά από την ΕΚΤ. Αβεβαιότητα, ωστόσο, παραμένει όσον αφορά το μέγεθος, το χρόνο και τους όρους για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, αναφέρει το Ρόιτερς.