Τη χρησιμότητα και το ρόλο της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών επανεξετάζει η κυβέρνηση καθώς έχει διαπιστωθεί πως μετά την ενεργοποίηση της την 1η Ιουνίου 2012 έχουν συσσωρευτεί προς διοικητική επίλυση υποθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, η είσπραξη των οποίων καθυστερεί δραματικά.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, στην οποία προεδρεύει ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συστάθηκε στη γενική διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών με σκοπό ελαχιστοποίηση των υποθέσεων που οδηγούνται σε μακροχρόνιες δικαστικές διενέξεις.

Σημειώνεται ότι ο κύριος όγκος των υποθέσεων που επιλαμβάνεται αφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις. Για μικρότερες φορολογικές διαφορές ή για διαφορές στις οποίες δεν υπάρχει αμφισβήτηση στον κύριο φόρο, συνεχίζουν να λειτουργούν τα υφιστάμενα όργανα διοικητικής επίλυσης στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου.

Έργο της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών είναι η διοικητική επίλυση των μετά από έλεγχο αμφισβητούμενων φορολογικών διαφορών σε κάθε φορολογικό αντικείμενο. Ειδικότερα, με τις ως άνω διατάξεις καθορίζεται ότι η Επιτροπή επιλαμβάνεται του έργου της, εφόσον η αμφισβητούμενη από τον υπόχρεο διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου, υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις δε που η αμφισβητούμενη από τον υπόχρεο διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου, υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ, η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών καθίσταται αποκλειστικά αρμόδια για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς.

Ωστόσο, η προσφυγή δεκάδων φορολογουμένων στην Επιτροπή έχει μπλοκάρει την εισροή εσόδων από φορολογικές διαφορές και ειδικά από μεγάλες υποθέσεις γεγονός που έχει αναγκάσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ξαναδεί το σχετικό θεσμό και να προχωρήσει σε προσαρμογές.