Αναξιοποίητα παραμένουν κληροδοτήματα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω της αδυναμίας των Αρχών να τα εποπτεύσουν και να τα διαχειρισθούν. Πρόκειται για κινητή και ακίνητη περιουσία εκτιμώμενης αξίας 10 δισ. ευρώ που δε γεννά κανένα όφελος και σε πλείστες περιπτώσεις την λυμαίνονται επιτήδειοι.
Οι περιουσίες αυτές -ακίνητα, εκτάσεις και καταθέσεις – που είτε περιήλθαν αυτοδίκαια στο Δημόσιο είτε παραχωρήθηκαν για ειδικούς σκοπούς έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Το σύνολο των κοινωφελών περιουσιών, μικρών και μεγάλων, είναι κατά προσέγγιση 11.000. Από αυτά 2.500 είναι ιδρύματα και κληροδοτήματα, 3.000 σχολάζουσες κληρονομιές, ενώ οι υπόλοιπες 5.500 περιουσίες είναι υπό εκκαθάριση.
Η τελευταία έρευνα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα κληροδοτήματα, διαπίστωσε πως πολλά εξ αυτών έχουν εκτραπεί από την επίτευξη του σκοπού για τον οποίον συνεστήθησαν. Η ίδια έρευνα διαπιστώνει πλημμελείς ελέγχους αλλά και πανσπερμία διατάξεων που δεν επιτρέπουν να υπάρχει ενιαίο καθεστώς για τον απαιτούμενο έλεγχο των κληροδοτημάτων.
Σε αρκετές δε περιπτώσεις η εποπτεία διασπάται αφού ανατίθεται σε διαφορετικές αρχές, με αποτέλεσμα να καθίσταται από αναποτελεσματική έως ανύπαρκτη, ιδίως όταν πρόκειται για κληροδοτήματα που αφορούν την εκπαίδευση ή την Εκκλησία.
Το θέμα φέρεται να απασχολεί την Κυβέρνηση η οποία εξετάζει προσαρμογές τις οποίες μελετά ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γ. Μουρμούρας.