Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 10/8, δεν έκρυψε την ανησυχία της για το κίνδυνο η οικονομική κρίση στην Τουρκία να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σύμφωνα με το CNBC όμως, το αληθινό πρόβλημα για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο είναι η Ιταλία και το τι μέλλει γενέσθαι στη γειτονική χώρα τους επόμενους μήνες. «Τα θέματα στην Ιταλία το επόμενο τρίμηνο αναμένεται να κυριαρχήσουν στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο για τα επόμενα τρία, πέντε χρόνια» επεσήμανε σε δηλώσεις του στο CNBC αναλυτής από την ABN Amro.
Η ιταλική οικονομία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην ΕΕ και ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός εργάζεται ήδη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αύξηση των δημοσίων δαπανών -που πρόκειται να περιλαμβάνει- θα τεθεί στο επίκεντρο αυστηρής κριτικής τόσο από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων όσο και από τις αγορές.
Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για την όποια κίνηση αύξησης δαπανών για συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα δεδομένου του ήδη διογκωμένου δημόσιου χρέους που έχει η χώρα, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 130% του ιταλικού ΑΕΠ.
Εάν οι επενδυτές δεν εγκρίνουν το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται τον Οκτώβριο, τότε το κόστος δανεισμού για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει, σύμφωνα με τον Τιμ Κινμοθ και τις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα και σε ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες με έκθεση στην Ιταλία.
Πέραν, ωστόσο, του προϋπολογισμού, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν οι ιταλικές τράπεζες, αλλά και το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό.
Για τον Κίνμοθ, το θέμα της Τουρκίας είναι σίγουρα σημαντικό, όμως σε επίπεδο τραπεζών η προσοχή έχει πλέον επικεντρωθεί στην Ιταλία.