Ο πρώην πρόεδρος της Anglo Irish Bank Σον Φιτζπάτρικ είναι από σήμερα αντιμέτωπος με ένα κατηγορητήριο 16 σημείων, για το ρόλο του στην προ διετίας κατάρρευση της τράπεζας αυτής, που οδήγησε στην πλέον δαπανηρή διάσωση (30 δισ. ευρώ) εκ μέρους της ιρλανδικής κυβέρνησης με χρήματα των φορολογουμένων, κι έτσι κατέστη ο πρώτος σημαίνων τραπεζίτης που μπορεί να περάσει το «κατώφλι» φυλακών σε σχέση με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ιρλανδίας.
Ο Φιτζπάτρικ, 64 ετών σήμερα, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κατά την ιλιγγιώδη 20ετή άνοδό της, πρόεδρος κατά την πτώση που ακολούθησε, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Δουβλίνου επιχειρώντας να διαφύγει, φορώντας κοστούμι και ροζ γραβάτα.
Αστυνομικοί τού πέρασαν χειροπέδες. Στη συνέχεια, όμως, με καταβολή εγγύησης 11 χιλιάδες ευρώ αφέθηκε, έως την 8η Οκτωβρίου φέτος οπότε ορίστηκε η δικάσιμος, ελεύθερος -υπό τον όρο να παρουσιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.
Σύμφωνα με τμήμα του κατηγορητήριου, ο Φιτζπάτρικ δανειοδότησε έναν «χρυσό κύκλο» από 10 πλούσιους πελάτες της τράπεζας, οι οποίοι με τα δανεικά αγόρασαν “πακέτα” μετοχών της–η τιμή των οποίων με διαδοχικά τεχνάσματα υφίστατο επί έτη χειραγώγηση.
Αυτά τα «χρυσά» δάνεια, ο Φιτζπάτρικ τα εξαφάνιζε από τα αρχεία της τράπεζας κάθε Χριστούγεννα και στη συνέχεια -με τον νέο ισολογισμό καταρτισμένο- τα καταχώριζε ξανά στα αρχεία.
Νομικές πηγές στο Δουβλίνο ανέφεραν στο Ρόιτερς σήμερα ότι ο Φιτζπάτρικ μπορεί να καταδικαστεί «το μέγιστο σε πενταετή κάθειρξη».
Όταν τέλη ’08 ο Φιτζπάτρικ παραιτήθηκε, ομολόγησε ότι “επί έτη κρατούσα, ανενημέρωτους τους μετόχους. ‘Ομως η δίωξη σε βάρος του οριστικοποιήθηκε με πολύμηνη καθυστέρηση, εν μέσω οργής της ιρλανδικής κοινής γνώμης, ότι «κανένας δεν πλήρωσε για την κακοδιοίκηση των τραπεζών μας, που μάς επιβάρυνε τόσο πολύ».
Μαζί με τον Φιτζπάτρικ παραπέμπονται πέντε ακόμα υψηλόβαθμα στελέχη της Anglo Irish Bank, που σύμφωνα με το Ρόιτερς απέκτησαν σημαντική περιουσία κατά την περίοδο ακμής της οικονομίας του «κέλτικου τίγρη», αμέσως μετά το 1980.
Για την υπόθεση της Anglo Irish Bank είναι πλέον φυλακισμένος ο γιος του Σον Κουΐν, τέως πλουσιότερου Ιρλανδού.
Συνολικά η τράπεζα αυτή κατηγορεί 16 άτομα για «συνδρομή στην κατάρρευση της» κι ανάμεσά τους τον Κουΐν και την σύζυγό του.
Ο Κουίν, είχε αποσπάσει από τον Φιτζπάτρικ μερίδιο 10% στα «χρυσά» δάνεια, τα οποία σύμφωνα με το Ρόιτερς ιδιοποιήθηκε, αν και ως επιχειρηματίας κήρυξε πτώχευση (το ’10) παράλληλα με αυτήν της Anglo Irish Bank, που τού κόστισε κάπου 4 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα έχει κατηγορήσει τον Κουΐν ότι της αφαίρεσε «περιουσιακά στοιχεία», που τού είχε διαθέσει προς εκμετάλλευση. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο Κουΐν μπορεί να φυλακιστεί.