Ιδιαίτερα σοβαρό αναδεικνύεται το θέμα των μικροεπενδυτών αξιογράφων, οι οποίοι κατέθεσαν τις αποταμιεύσεις τους και καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν από τις Τράπεζες.

Με το θέμα ασχολήθηκε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θεσμών. Στη συνεδρίαση ο οικονομικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Τρόκκος ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει την καταβολή τόκων για αξιόγραφα σε Τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και στο διάταγμα, που συμφωνήθηκε στη Βουλή για ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, υπήρχε σχετική πρόνοια.

Αποκάλυψε ότι η τρόικα ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση μαζί της.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, ανέφερε ότι κακώς τον περασμένο Μάιο, όταν δημοσιεύθηκε το διάταγμα για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, η Βουλή και η Γενική Εισαγγελία δεν είδαν τους όρους του διατάγματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Λαϊκής, Χρίστος Στυλιανίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή παραδέχθηκαν ότι ενδεχομένως να διαπράχθηκαν λάθη ή παραλείψεις υπαλλήλων των Τραπεζών στην προσπάθειά τους να πωλήσουν αξιόγραφα. Ωστόσο, διαβεβαίωσαν ότι οι Τράπεζες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο Μιχάλης Ολύμπιος πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών του Χρηματιστηρίου κατήγγειλε τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη για εποπτικά λάθη, σε βάρος των επενδυτών και τους κάλεσε να κινηθούν νομικά εναντίον των Τραπεζών.

Οι Σταύρος Γιαλλουρίδης και Φοίβος Μαυροβουνιώτης, εκ μέρους της ομάδας των εξαπατημένων καταθετών, μίλησαν για «ληστεία» από τις Τράπεζες.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί άτυπη επιτροπή στην οποία θα μετέχουν όλοι οι επηρεαζόμενοι φορείς.

Είπε επίσης ότι νέα συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής θα γίνει εντός των επομένων 10 ημερών.